Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανάται πάνω από τη Γερμανία

Το φάντασμα της Βαϊμάρης πλανάται πάνω από τη Γερμανία

Στο προσκήνιο επανέρχεται η πρώτη προσπάθεια σχηματισμού μιας δημοκρατικής κυβέρνησης στη Γερμανία το 1919, καθώς η σύγχρονη γερμανική πολιτική σκηνή αρχίζει να θυμίζει ολοένα και περισσότερο τη Βαϊμάρη.

Η χώρα αντιμετωπίζει ένα πολιτικό αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή ανησυχητική είναι και η άνοδος της ακροδεξιάς, με τους Γερμανούς να προσπαθούν να μην επαναλάβουν τα λάθη που οδήγησαν στον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η καγκελάριος Angela Merkel επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο χωρίς όμως να έχει στο πλάι της κάποια πολιτική δύναμη για να προχωρήσει σε συνασπισμό. Παρότι κανείς δεν κάνει λόγο για επιστροφή σε κάποιο φασιστικό καθεστώς, η απειλή της αποσταθεροποίησης στην καρδιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έχει προκαλέσει «πανικό» τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον πολιτικό κόσμο.

«Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οποιαδήποτε απειλή για τη δημοκρατία ή ακόμα και η ίδια η Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα γινόταν τόσο επίκαιρη», δήλωσε στο Bloomberg ο δήμαρχος της Βαϊμάρης, ο Stefan Wolf.

Το σημερινό δίλημμα πηγάζει από τη «λειψή» υποστήριξη που έχει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Merkel αλλά και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχουν συγκυβερνήσει επί οκτώ χρονιά μαζί. Δεδομένου ότι η υποστήριξη για τα δύο μεγάλα κόμματα υποχώρησε, «έσπασε» παράλληλα και ο συνδετικός κρίκος που έκανε εφικτό τον συνασπισμό, ενώ ο κερδισμένος της υπόθεσης δεν είναι άλλος από το ακροδεξιό AfD καθώς κατάφερε να μπει στη Βουλή για πρώτη φορά πέρυσι με σχεδόν 13%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είδαν το εκλογικό ποσοστό τους να ναυαγεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Merkel, αρχικά απέκλεισαν οποιαδήποτε σκέψη για επιστροφή στην κυβέρνηση. Η γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο με ένα νέο γύρο συνομιλιών αυτό το Σαββατοκύριακο ώστε να τους πείσει να επαναφέρουν τη συμμαχία τους για το καλό της χώρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, υπενθύμισε την ανάγκη να θυμηθεί η Γερμανία τα διδάγματα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η κατάρρευση της οποίας οδήγησε στο ναζιστικό καθεστώς του Hitler μετά από τρία χρόνια. «Η πολύ μεγάλη πόλωση – μέσω ενός ανταγωνισμού για το ποιος είναι πιο αντιφασίστας – στο τέλος ενισχύει μόνο τη ακροδεξιά», ανέφερε σε συνέντευξή του στη Die Welt στις 27 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ο δήμαρχος Wolf υπενθυμίζει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και παρότι ως Σοσιαλδημοκράτης θα προτιμούσε το κόμμα του να βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης, θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη Γερμανία.

 

Φωτογραφίες: AP

Διαβάστε ακόμη:

- Ξεκίνησαν πάλι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

- Οι «μελλοθάνατοι» Merkel και Schulz αναζητούν χάρη μέσω κυβέρνησης