Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτει τις ανάγκες κατά της COVID-19
Σ. Μισέλ

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης καλύπτει τις ανάγκες κατά της COVID-19

Η αντίδραση της ΕΕ για την ανάκαμψη από την COVID-19 είναι σοβαρή και δεν υστερεί, όταν συγκρίνεται με το σχέδιο ανάκαμψης των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην εφημερίδα «Les Echos».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι στη συγκρότηση ενός ταμείου ανάκαμψης με κεφάλαια 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (892,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταθέτουν ακόμη λεπτομερή σχέδια δαπανών, αλλά και τη δυσαρέσκεια να μεγαλώνει σε μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον αργό ρυθμό διάθεσης των κονδυλίων.

Μερικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη αναρωτηθεί για το αν είναι αναγκαία η περαιτέρω χορήγηση κινήτρων, μετά από ένα δεύτερο και τώρα, ένα τρίτο κύμα των περιστατικών μόλυνσης από τον κορονοϊό που κατακλύζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, προκαλώντας την παρατεταμένη επιβολή περιοριστικών μέτρων.

«Γνωρίζω καλά, ότι μερικοί κρίνουν (το ταμείο) ως μη επαρκές, κάνοντας μία σύγκριση με το σχέδιο ανάκαμψης των ΗΠΑ. Δεν είναι μία γνώμη την οποία ασπάζομαι» φέρεται να δήλωσε ο Μισέλ σε μία συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην αναφερόμενη γαλλική εφημερίδα.

Ο Μισέλ, που προεδρεύει στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ότι υπήρξαν δαπάνες έκτακτης ανάγκης από τα κράτη-μέλη, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και ότι οι προσφερόμενες κοινωνικές παροχές στην Ευρώπη, είναι πιο γενναιόδωρες, από αυτές στις ΗΠΑ.

«Μας έχουν επιτρέψει [οι παροχές] να απορροφήσουμε καλύτερα το σοκ και επίσης, να συνεισφέρουμε στην ανάκαμψη» είπε ο ίδιος. «Όταν βάζεις όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, η πεποίθησή μου είναι ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, είναι πολύ δυναμικό» τόνισε ο Μισέλ.

Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Την εκτίμηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ουσιώδες εργαλείο για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων εξέφρασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται επειγόντως τα κεφάλαια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει φέτος αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις. 

Για την Ελλάδα σημείωσε ότι με βάση τους υπολογισμούς, το Ταμείο προσθέτει περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο στην ανάπτυξη. «Το ταμείο θα παίξει βασικό ρόλο στην ανάκαμψη», τόνισε

Η Ευρώπη σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθεί με καθυστέρηση τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς, ενώ και σε δημοσιονομικό επίπεδο η τόνωση στην Ευρώπη είναι μικρότερη από ό,τι στις ΗΠΑ.

«Οι προβλέψεις πάντως είναι ελαφρώς καλύτερες, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα αλλά σε μικρότερο βαθμό από πριν. Συνολικά βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση αν και διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, απέρριψε εξάλλου τις δηλώσεις του Ολλανδού ομολόγου του αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. 

«Είναι απολύτως αναγκαίο να παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα νομισματικής τόνωσης», υπογράμμισε. 

Οι δηλώσεις του Έλληνα τραπεζίτη έρχονται στον απόηχο της προειδοποίησης του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ στο Spiegel ότι μία επ’ αόριστον καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος, η οποία είναι υπεύθυνη για τις λειτουργίες της ΕΚΤ στις αγορές, προειδοποίησε ότι με τις τιμές στις μετοχές και την αγορά κατοικίας να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα «ο κίνδυνος μιας διόρθρωσης αυξάνεται, ιδίως εάν η οικονομική ανάκαμψη δεν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες».