Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη «βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα - Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τη «βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα - Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε σήμερα «τη βάναυση καταστολή» στη Βενεζουέλα, που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη διάρκεια των οποίων περίπου τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Σε ψήφισμα που ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές, που συνήλθαν σε ολομέλεια στις Βρυξέλλες, «καταδικάζουν σθεναρά τη βάναυση καταστολή που ασκήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και από άτακτες ένοπλες ομάδες, κατά των ειρηνικών διαδηλωτών».

Σύμφωνα με το protothema.gr, κατά του ψηφίσματος ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ενδιαφέρον προκύπτει πάντως από το γεγονός πως ο κ. Κώστας Χρυσόγονος φέρεται να διαφοροποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων με το κόμμα του και την κεντρική γραμμή που είχε χαραχθεί. Σχολιάζοντας τη στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter τόνισε ότι εκτίθενται διεθνώς για χάρη του Μαδούρο. 

Οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση του Καράκας να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου τριάντα άνθρωποι και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους, αλλά και να διασφαλίσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 450 ψήφους (35 κατά και 100 αποχές), υποστήριξαν οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Βενεζουέλα συγκλονίζεται από τις αρχές Απριλίου από ένα κύμα διαδηλώσεων κατά του σοσιαλιστή προέδρου Nicolas Maduro. Η αντιπολίτευση θέλει να εξασφαλίσει την αποχώρησή του πριν από τη λήξη της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2018 και απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς δεν μπόρεσε να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανάκληση του προέδρου όπως επιθυμούσε.

Σχεδόν όλες οι πορείες κατέληξαν σε συγκρούσεις, λεηλασίες, ανταλλαγές δακρυγόνων και βομβών Μολότοφ ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης. Σε αυτά προστίθεται η βία που ασκούν "collectivos", ένοπλες ομάδες πολιτών τις οποίες εξοπλίζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ