Το ευρώ σε άνοδο παρά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών

Το ευρώ σε άνοδο παρά τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών

Το ευρώ ανέβηκε τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι των σημαντικών ομολόγων του, αφού έφτασε στο ανώτατο όριο 20 ετών την περασμένη εβδομάδα.

Ο κεντρώος συνασπισμός Ensemble του Μακρόν εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, αλλά δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για τον έλεγχο του κοινοβουλίου, έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα. Αναλυτές και επενδυτές αγνόησαν την εξέλιξη, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,05155 δολάρια.

«Αν και η προεδρία Μακρόν και η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο θα ήταν πολύ θετικές για τη συνεργασία της ευρωζώνης και ούτω καθεξής, είναι περισσότερο μακροπρόθεσμα, δεν είναι κάτι που επηρεάζει τις αγορές εδώ και τώρα», δήλωσε ο Ingvild Borgen Gjerde, αναλυτής FX στο DNB Market σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για το ευρώ: Τι είδους εργαλείο κατά του κατακερματισμού μπορεί να βρει η ΕΚΤ και οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Τα spreads των γαλλικών ομολόγων είδαν κάποια διεύρυνση της πίεσης αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. «Οι ελπίδες που εναπόθεσαν κάποιοι στον Μακρόν το 2017 εξατμίστηκε πριν από λίγο καιρό, οπότε  οι εκλογικές νίκες ή ήττες δεν παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Ούλριχ Λέιχτμαν στο πρακτορείο Reuters.