Το ευρώ παραμένει το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως

Το ευρώ παραμένει το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως

Ο διεθνής ρόλος του ευρώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το 2019 έπειτα από τη σταθερή μείωση που γνώρισε στον απόηχο της κρίσης χρέους της ΕΕ, όμως οι ελπίδες για αυξημένη ζήτηση δεν επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ευρώ, που κυκλοφόρησε πριν από 20 χρόνια, παρέμενε σταθερά δεύτερο περισσότερο χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τον διεθνή του ρόλο, κατά ένα μέρος για να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το δολάριο σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

Το ευρώ αντιπροσώπευε το 20,5% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων στο τέλος του 2019, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση από το 20,3% έναν χρόνο νωρίτερα. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το ποσοστό των διεθνών δανείων που είχαν ως νόμισμα αναφοράς το ευρώ ήταν αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο τέλος του 2019 (σε σχέση με το τέλος του 2018) στο 15,4%, ενώ, αντίθετα, μειώθηκε το ποσοστό των διεθνών ομολόγων με το ευρώ ως νόμισμα αναφοράς. 

Η χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης ωστόσο παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον τραπεζικό κλάδο κατακερματισμένο και την ένωση των κεφαλαιαγορών να μην παρουσιάζει πρόοδο.

«Η πρόσφατη πανδημία του COVID-19 υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα των πολιτικών αυτών και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του ευρώ παγκοσμίως», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως και το ευρώ, έτσι και το δολάριο έχασε μέρος του μεριδίου του στην αγορά την τελευταία δεκαετία από άλλα νομίσματα, όπως το ιαπωνικό γιεν και η βρετανική στερλίνα, αν και τα δύο πρώτα νομίσματα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 80% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.