Το εθνικό συμφέρον πάνω από τα δημοσκοπικά συμφέροντα
Νίκος Δένδιας

Το εθνικό συμφέρον πάνω από τα δημοσκοπικά συμφέροντα

Απολύτως ψευδή χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών τον ισχυρισμό ότι υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο, εξηγώντας το τι ακριβώς έχει συμβεί στην περιοχή. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και εξήγησε πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο.

Όπως διευκρίνισε η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και τότε, η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη. Η ελληνική πλευρά απάντησε αρνητικά καθώς ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Σε αυτό το σημείο παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία.  Η αντίδραση του Υπουργείο Εξωτρεικών ήταν να στείλει δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε ο Ν.Δένδιας.

Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. «Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών

«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», προσέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τόνισε, δε, ότι είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό. Ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε ακόμη μήνυμα στην Τουρκία να «αφήσει την πολιτική των κανονιοφόρων και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα στο απαραίτητο πνεύμα του 21ου αιώνα, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτό διέπει τις συζητήσεις και αυτό επιλύει τις διαφορές στον αιώνα μας».

Εστιάζοντας περαιτέρω στην πολιτική της Τουρκίας, είπε πως είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση και πιθανόν τη στρατιωτικοποίηση των εντάσεων που παρατηρούνται και προέταξε πως η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους, όπως έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Η λογική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα έχει προ πολλού περάσει. Αυτό φαίνεται κι από τον τρόπο που πολλά κράτη, και κράτη που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν σύμμαχοι της Ελλάδας, αντιδρούν στον τρόπο των τουρκικών ενεργειών» προσδιόρισε με σαφήνεια. 

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία πενταμερή (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) η οποία υιοθέτησε ένα ανακοινωθέν ευθέως καταδικαστικό των τουρκικών ενεργειών, επισημαίνοντας ότι δείχνει πως μπορούμε να έχουμε συμπαρατάξεις και ακροατήρια απέναντι στην παρανομία. 

Χαρτογραφώντας το έδαφος των επόμενων πρωτοβουλιών του, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Γαλλία, στις 5 Ιουνίου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, ενώ θα μεταβεί επίσης στην Τυνησία, την Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Βέλγιο, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στην Αργεντινή. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους ομολόγους τους από τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνοντας πως έχουν συσσωρευτεί ταξίδια 3 μηνών που πρέπει να γίνουν στο διάστημα ενός-ενάμιση μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

- Διπλωματικές πηγές: Τα σύνορα είναι χαραγμένα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926