Το ΕΣΡ ζητά να γίνουν όλοι... ΕΡΤ

Το ΕΣΡ ζητά να γίνουν όλοι... ΕΡΤ

Συστάσεις προς τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς «να ασκούν τη δέουσα» εποπτεία απευθύνει το ΕΣΡ με ανακοίνωσή του, δείχνοντας το δρόμο της μη ενημέρωσης και της συσκότισης που χάραξε η κυβέρνηση (η οποία απαγόρευσε ακόμη και τη λήψη εναέριων εικόνων) και ακολούθησε η... κρατική ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση του ΕΣΡ που βγήκε σχεδόν 24 ώρες μετά και αφού η συμβολή της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης στην ενημέρωση των πολιτών έχει επιβεβαιωθεί με όλους τους τρόπους και κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες, καλούνται οι υπεύθυνοι καναλιών και ραδιοφώνων να ασκήσουν «τη δέουσα εποπτεία κατά την παρουσίαση της τρέχουσας τραγικής συγκυρίας, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή των Μ.Μ.Ε. στην πρόκληση περαιτέρω πανικού στο κοινό και περαιτέρω οδύνης στους παθόντες και στους πενθούντες».

Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία οι πολίτες προσφεύγουν στα Μέσα ακόμη και για την αναζήτηση φίλων και συγγενών που ακόμη αγνοούνται ενώ η ενημέρωση για τις εξελίξεις από την κυβέρνηση γίνεται με το σταγονόμετρο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως κανένα μέσο δεν «ξέφυγε» και όλα ήταν προσεκτικά στον τρόπο με τον οποίο παρουσίασαν ακόμη και τους θανάτους που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο Μάτι και τον Βουτζά.

Είναι τα ίδια Μέσα που συνέργησαν προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στην πυρκαγιά της Κινέτας όπου ο κρατικός μηχανισμός ολιγώρησε ακόμη και στα στοιχειώδη, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό.

Δεκάδες είναι και οι μαρτυρίες κατοίκων στο Μάτι και τον Βουτζά που δηλώνουν πως ενημέρώθηκαν από τα ΜΜΕ για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ύψος της Καλλιτεχνούπολης και κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς τα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση του ΕΣΡ προκαλεί εύλογα ερωτήματα αφού ταυτίζεται αφενός με την τακτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει στη διαχείριση αυτής της εθνικής τραγωδίας αφετέρου με τη λογική της αποσιώπησης γεγονότων όπως αυτά που αφορούν στους νεκρούς και τους αγνοούμενους. Γεγονότων που παρουσιάζονται και ώρες αργότερα επιβεβαιώνονται από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμών.