Το εμβόλιο της Novavax προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της Όμικρον

Το εμβόλιο της Novavax προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της Όμικρον

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Novavax Inc. είναι αποτελεσματικό στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης κατά του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με πρώτα στοιχεία που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραλλαγής Όμικρον.

Το διδοσικό, πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έλαβε αυτή την εβδομάδα άδεια για επείγουσα χρήση από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Προηγουμένως είχε εγκριθεί από χώρες μεταξύ των οποίων η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, αλλά όχι οι ΗΠΑ.

Η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις συνεχιζόμενες δοκιμές της Novavax για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε εφήβους και ως ενισχυτική δόση.

"Έχουμε ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι ενισχυμένες αποκρίσεις κατά όλων των παραλλαγμένων στελεχών (του νέου κορονοϊού) ήταν συγκρίσιμες με αυτές που σχετίζονται με υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές μας δοκιμές της Φάσης 3", δήλωσε ο Γκρέγκορι Μ. Γκλεν, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax.

Άλλες εταιρείες παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων της Pfizer Inc. και της Moderna Inc., έχουν ανακοινώσει ότι τα εμβόλιά τους αυξάνουν επίσης την ανοσολογική απόκριση κατά της Όμικρον, όπως έχουν δείξει τα πρώτα στοιχεία δοκιμών από αυτές τις εταιρείες. Η ανοσολογική απόκριση σε όλες τις περιπτώσεις είναι ισχυρότερη σε αυτούς που έχουν λάβει επιπρόσθετη ενισχυτική δόση.

Η Novavax εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα είναι ειδικό για την Όμικρον και χθες ανακοίνωσε ότι αναμένει να αρχίσει να παρασκευάζει δόσεις αυτού του εμβολίου τον Ιανουάριο.

Η φαρμακοβιομηχανία θα αρχίσει την αποστολή εμβολίων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της συμφωνίας της για την παροχή έως και 200 εκατομμύρια δόσεων.

Η εταιρεία θα αρχίσει επίσης αποστολές του εμβολίου της στις αρχές του 2022 στον COVAX, τον μηχανισμό διανομής εμβολίων που επιβλέπεται από τον ΠΟΥ και διανέμει εμβόλια κατά της COVID-19 σε φτωχότερες χώρες. Η Novavax και ο εταίρος της, το Serum Institute της Ινδίας, έχουν συμφωνήσει να αποστείλουν στον COVAX περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Novavax.