Ρωσία: «Το εμβόλιο Sputnik V θα δοκιμαστεί σε πάνω από 40.000 άτομα»

«Το εμβόλιο Sputnik V θα δοκιμαστεί σε πάνω από 40.000 άτομα»

Οι μαζικές κλινικές δοκιμές για το πρώτο πιθανό εμβόλιο της Ρωσίας κατά του Covid-19 ώστε να λάβει άδεια κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από 40.000 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS.

Το εμβόλιο, που ονομάστηκε Sputnik V προς τιμήν του πρώτου δορυφόρου της Σοβιετικής Ένωσης, έχει χαρακτηριστεί ασφαλές και αποτελεσματικό από τις ρωσικές αρχές και τους Ρώσους επιστήμονες, έπειτα από δύο μήνες κλινικών δοκιμών μικρής κλίμακας σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα,  οι δημιουργοί του εμβολίου  εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να παρέχει προστασία από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια, όπως δήλωσαν σήμερα, ενώ επισήμαναν πως κατά τις δοκιμές δεν παρουσιάστηκε καμία σοβαρή παρενέργεια στους εθελοντές που εμβολιάστηκαν.

«Έχουμε κάθε λόγο να ισχυριστούμε ότι  το εμβόλιο θα προστατεύει τον εμβολιασθέντα από την Covid-19 τουλάχιστον για διάστημα δύο ετών και ενδεχομένως για μεγαλύτερο διάστημα» δήλωσε ο ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ,Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης.

Ο Γκιντσμπουργκ διευκρίνισε ότι τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο θα γνωστοποιηθούν αφότου περάσει ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρακολουθείται η δράση του εμβολίου.

Την ίδια στιγμή,ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι και αρμόδιος για το επιστημονικό έργο αναπληρωματικό μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντενίς Λογκουνόφ. ανακοίνωσε πως ούτε μία σοβαρή παρενέργεια δεν παρουσιάσθηκε στους εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

«Το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών και έδειξε ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό σοβαρών παρενεργειών» δήλωσε ο Λογκουνόφ.

Σύμφωνα με τον Λογκουνόφ, οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, υποθερμία όχι όμως σε όλους τους εθελοντές και πονοκέφαλος. «Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες εκφάνσεις θεωρήθηκαν ως μη σημαντικές» διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Λογκουνόφ προσέθεσε ότι όπως και στις προκλινικές έρευνες οι επιστήμονες του κέντρου αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με βάση την επαγωγή, έτσι και οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι στο 100% των εθελοντών δημιουργήθηκαν αντισώματα και μάλιστα σε υψηλή συσσώρευση, περισσότερα του 1 ανά 15.000 στο τεστ RBD- domain του κορονοϊού. Επίσης και σε ποσοστό 100% των εθελοντών διαμορφώνεται αντισώματα ουδέτερα του ιού, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Λογκουνόφ είπε επίσης ότι στις κλινικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν οι δύο μορφές του εμβολίου, σε υγρή μορφή και με τη μορφή χαπιού.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ως προς την χρήση του εμβολίου για άτομα που είχαν ήδη προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Το εμβόλιο είναι πρωτίστως για άτομα, τα οποία δεν έχουν νοσήσει, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν οι οιοδήποτε περιορισμοί για άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Γνωρίζουμε ότι τα αντισώματα σε αυτούς που έχουν νοσήσει χάνονται πολύ γρήγορα, η ανοσία τους δεν είναι σταθερή και για αυτόν δεν βρίσκουμε τον λόγο να μην εμβολιασθούν τα άτομα αυτά» δήλωσε ο Λογκουνόφ.

Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP