Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τζόρτζια κρίνει την πολιτική ατζέντα της Γερουσίας για την επόμενη διετία

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τζόρτζια κρίνει την πολιτική ατζέντα της Γερουσίας για την επόμενη διετία

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να σώσουν τους πολίτες της πολιτείας Τζόρτζια από τον σοσιαλισμό. Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να διασώσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) και να ανατρέψουν την αριθμητική κατανομή των εδρών στη Γερουσία, κερδίζοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Τα μηνύματα πολιτικής αντιπαράθεσης την προηγούμενη εβδομάδα οριοθέτησαν την έναρξη των επαναληπτικών εκλογών (για δύο έδρες στη Γερουσία), με το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι καθοριστικό για το ποιο κόμμα θα έχει την πλειοψηφία από τον Ιανουάριο, σχολιάζει το POLITICO.

Στην περίπτωση που τις δύο έδρες κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, τότε θα ελέγχουν ισάριθμες έδρες με τους Ρεπουμπλικάνους (50-50) στη Γερουσία, με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει δικαίωμα ανατροπής της ισοψηφίας, υπέρ της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που χάσουν τις δύο έδρες, οι Δημοκρατικοί θα βρεθούν -για άλλη μια φορά- στη μειοψηφία, με μία Γερουσία υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων να εμποδίζει την υλοποίηση της πολιτικά φιλόδοξης ατζέντας του Μπάιντεν.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε ένα σημείο (ουσιαστικού πολιτικού ενδιαφέροντος): Η Τζόρτζια πρόκειται να αποφασίσει τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ, τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Ωστόσο αποκλίνουν δραστικά όσον αφορά το πως η προοπτική αυτή κινητοποιεί τους ψηφοφόρους.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ είναι αντίπαλος του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ντέιβιντ Πέρντιου και ο Δημοκρατικός αιδεσιμότατος Ράφαελ Γουόρνοκ λαμβάνει μέρος στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία κατά της γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Κέλι Λέφλερ.