Το έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και οι λίστες... Ζελένσκι

Το έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και οι λίστες... Ζελένσκι

Με τον ιδιοκτήτη της τράπεζας Sberbank να δηλώνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα χρειαστεί μια δεκαετία περίπου για να επιστρέψει στα προ της επιβολής κυρώσεων κατάσταση, η ΕΕ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει στο 7ο πακέτο μέτρων κατά τραπεζών, επιχειρήσεων και προσώπων (ολιγαρχών και επιχειρηματιών). Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για λίστες που... εγχείρισαν στους ηγέτες των χωρών που βρέθηκαν στο Κίεβο συνεργάτες του Βολοντιμίρ Ζελένσκι και περιλαμβάνουν ονόματα που διέθεταν οι αρχές ασφαλείας και πληροφοριών της Ουκρανίας. Στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκε ειδική ομάδα της task force freeze and seize...

«Ο κύριος όγκος της οικονομίας δέχεται πυρά» δήλωσε ο Γκέρμαν Γκρεφ, η τράπεζα του οποίου ουσιαστικά αποτελεί την τράπεζα της Ρωσίας κατέχοντας την πλειοψηφία καταθέσεων και επιχειρηματικών δανείων δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία της χώρας εξ αιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Sberbank άλλωστε είναι μεταξύ των τραπεζών που αντιμετωπίζουν κυρώσεις από το σύνολο των χωρών του G7, την ΕΕ και την Αυστραλία. Κυρώσεων που έχουν οδηγήσει σε αδυναμία εισαγωγών βασικών ανταλλακτικών για παράδειγμα ακόμη και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ολιγάρχες αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρηματιών που βλέπουν, τα πάνω από το τραπέζι χρήματά τους να μειώνονται διαρκώς χάνοντας προνόμια στα οποία είχαν συνηθίσει. Το χειρότερο γι' αυτούς είναι πως αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα κρυμμένα δισεκατομμύρια με εμφανή τρόπο χρησιμοποιώντας τα προκειμένου να διατηρήσουν ενεργές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν μειώσει το ποσοστό συμμετοχής τους. Αλλά και για να συνεχίσουν την κοσμοπολίτικη ζωή στην οποία είχαν μάθει μακριά όμως από το κύρος που τους προσέδιδε η δραστηριοποίησή τους στη Γηραιά Ήπειρο και σε κάποιους εξωτικούς προορισμούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τα όσα έλαβαν χώρα προκειμένου να οριστικοποιηθεί το 6ο πακέτο κυρώσεων, στην ΕΕ φέρονται αποφασισμένοι να εμμείνουν στη λογική της λήψης μέτρων που ακολουθούν ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς, προσθέτοντας συνεχώς νέα ονόματα στις λίστες των ολιγαρχών αλλά και σε αυτές που αφορούν τράπεζες και επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων.

Task force freeze and seize

Η δύναμη κρούσης που συστάθηκε στις Βρυξέλλες και συνεργάζεται με την task force Kleptocapture που δημιούργησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν εντολής του Τζο Μπάιντεν και η κοινή ομάδα δράσης όλων των χωρών που μετέχουν στις κυρώσεις και φέρει την επωνυμία task force REPO, συνεδριάζουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία αναφορικά με τα θέματα των κυρώσεων και τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στις λίστες που καταρτίζονται. Στόχος η δημιουργία μιας κοινής βάσης προκειμένου οι δράσεις των χωρών να είναι συντονισμένες και να μην παρατηρούνται και φαινόμενα αποφάσεων που προκαλούν πρόβλημα.

Στο πεδίο αυτό η task force της ΕΕ εκτιμάται πως βρίσκει προσκόμματα εξ αιτίας της φύσης της Ένωσης που προβλέπει ομοφωνία ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις. Ενδεικτική η υπόθεση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει αναλάβει και το βασικό κομμάτι του έργου της θρησκευτικής διείσδυσης σε ευρωπαϊκές χώρες καθώς και προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας. Η ΕΕ δεν κατάφερε να επιβάλει κυρώσεις εξ αιτίας της αντίδρασης του Όρμπαν, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, εν τούτοις τις προηγούμενες ημέρες έλαβε σε βάρος του μέτρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλα αυτά στις 8 Ιουνίου στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η σύσταση μιας... υποομάδας της Task Force Freeze and Seize η οποία θα στελεχωθεί άμεσα προκειμένου να συνεργαστεί με τις φορολογικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ. Στόχος η ενδελεχής έρευνα επί εταιρειών και Ρώσων επιχειρηματιών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη καθώς και ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων λογαριασμών προσώπων που εντάσσονται στις λίστες κυρώσεων.

Τα μέλη της ομάδας αυτής θα ασχοληθούν και με διαφυγόντα έσοδα από φορολογίες που δεν έχουν επιβληθεί σε αυτές τις εταιρείες αλλά και σε ενέργειες που αφορούν διακρατικές συμφωνίες φορολόγησης που πλέον αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο αναφορικά με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η συνεργασία τους με τις φορολογικές αρχές των χωρών μελών εκτιμάται πως θα επιτρέψει παράλληλα και την ανακάλυψη των διαδρομών του χρήματος τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα. Στο μικροσκόπιο τίθενται χώρες της ΕΕ όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Πολωνία σε πρώτη φάση.

Οι λίστες... Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προώθησε δια των συνεργατών του λίστες προς τους ηγέτες της ΕΕ που βρέθηκαν στο Κίεβο το τελευταίο διάστημα με ονόματα επιχειρήσεων, τραπεζών και επιχειρηματιών ρωσικής αλλά και ουκρανικής καταγωγής που εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση που επικράτησε από το 2014 και μετά στην Κριμαία με την εισβολή της Ρωσίας (που σημειωτέον χρησιμοποίησε στρατιωτικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά) καθώς και αυτή στην περιοχή του Ντονμπάς με τις αυτοανακηρυχθείσες από την ίδια περίοδο «Λαϊκές Δημοκρατίες» που έχουν αναγνωριστεί μόνο από τη Μόσχα.

Από το 2014 τόσο στην Κριμαία όσο και στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ υπήρξε έντονη δραστηριότητα από επιχειρηματίες που χρησιμοποίησαν προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη τις εξελίξεις. Εταιρείες ιδρύθηκαν, εργοστάσια κατασκευάστηκαν ή άλλαξαν χέρια και τα σύνορα πέριξ των περιοχών αυτών χρησιμοποιήθηκαν για λαθρεμπόριο κάτι που άνθισε στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας όλο αυτό το διάστημα.

Από την περίοδο εκείνη οι αρχές ασφαλείας και πληροφοριών της Ουκρανίας συντάσσουν λίστες με ονόματα Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών, ορισμένα εκ των οποίων έχουν περιληφθεί στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί αλλά και στις λίστες του Αλεξέι Ναβάλνι, του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης που βρίσκεται φυλακισμένος στη Ρωσία (ο οποίος σημειωτέον μεταφέρθηκε από τη φυλακή στην οποία βρισκόταν). Η πλευρά της Ουκρανίας δείχνει να εκτιμά πως η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις οντότητες θα στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι υποστηρίζουν την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν αποσκοπώντας σε ενδεχόμενο μελλοντικό κέρδος μέσα από την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι λίστες αυτές συνοδεύονται και από στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των προσώπων που φέρονται να καταγράφονται και σε ορισμένες περιπτώσεις ζητείται από τις αρχές της ΕΕ να εμβαθύνουν στη διερεύνηση περισσότερων πληροφοριών αναφορικά με κινήσεις λογαριασμών συστάσεις εταιρειών και συνεργασίες.

Οι ίδιες πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν πως η ουκρανική πλευρά ζητά αυστηρές κυρώσεις και για τον επικεφαλής της Τσετσενίας που έχει εμπλακεί στην εισβολή και έχει, όπως καταγγέλλουν, συμμετάσχει δια των μονάδων που έχει αποστείλει σε περιπτώσεις που ερευνώνται αναφορικά με καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Ο λόγος για τον Ραμζάν Καντίροφ ορκισμένο υποστηρικτή του Πούτιν που έχει καταφέρει να διάγει βίον αρκετά ευκατάστατο μέσα από τις διά του Ρώσου προέδρου επενδύσεις που πραγματοποιούν Ρώσοι ολιγάρχες στην Τσετσενία...