Το «δεξί χέρι» του Ζάκερμπεργκ, Νο 2 του Facebook, αποχωρεί μετά από 14 χρόνια

Το «δεξί χέρι» του Ζάκερμπεργκ, Νο 2 του Facebook, αποχωρεί μετά από 14 χρόνια

Η Σέριλ Σάντμπεργκ, το Νο 2 (Chief Operating Officer) του Facebook και στη συνέχεια της μητρικής Meta, η οποία υπήρξε επί 14 χρόνια το «δεξί χέρι» του διευθύνοντος συμβούλου Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς και μία από τις πλέον προβεβλημένες γυναίκες μάνατζερ στον κόσμο της τεχνολογίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε απρόσμενα ότι φεύγει από την εταιρεία.

Όπως δήλωσε σε ανάρτηση της στο Facebook, θέλει να εστιάσει στο ίδρυμα και στο φιλανθρωπικό έργο της. «Όταν πήρα αυτή τη θέση το 2008, έλπιζα ότι θα ήμουν σε αυτόν τον ρόλο για πέντε χρόνια. Μετά από 14 χρόνια, είναι καιρός για μένα να γράψω το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου», έγραψε. Διευκρίνισε πάντως ότι θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της Meta μετά την αναχώρηση της.

Ο Χαβιέ Όλιβαν, υπεύθυνος ανάπτυξης (chief growth officer) της Meta, θα πάρει τη θέση της Σάντμπεργκ, η ανακοίνωση της οποίας μάλλον ανησύχησε τους επενδυτές, με συνέπεια η μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει αρχικά κατά 4%, αλλά στη συνέχεια κάλυψε σχεδόν τις αρχικές απώλειες.

 Η Σάντμπεργκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία παντρεύεται ξανά το καλοκαίρι, είχε προϋπηρεσία στην Google και στις ψηφιακές διαφημίσεις. Έπιασε δουλειά στο Facebook, όταν αυτό ήταν μια μικρή εταιρεία με ζημιά 56 εκατ. δολ. και με επικεφαλής τον μόλις 23 ετών τότε Ζάκερμπεργκ, ο οποίος είχε παρατήσει το Χάρβαρντ.

Στη συνέχεια η Σάντμπεργκ είχε σημαντική συμβολή στη ραγδαία μεγέθυνση και παγκόσμια επιτυχία του μεγαλύτερου σήμερα μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το 2021 η Meta εμφάνισε έσοδα 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 39,4 δισ. δολ.

Παράλληλα, η συγγραφή αρκετών βιβλίων για το μάνατζμεντ προσέδωσε μεγαλύτερη φήμη στη Σάντμπεργκ. Από την άλλη, οι επικρίσεις κατά του Facebook από πολλές πλευρές είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στο πρόσωπο της.

Σε δική του ανάρτηση, ο Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε την αναχώρηση της Σάντμπεργκ «το τέλος μιας εποχής», σημειώνοντας ότι η εταιρική σχέση τους υπήρξε ασυνήθιστα μακρόχρονη. «Η Σέριλ οργάνωσε τον τομέα των διαφημίσεων μας, προσέλαβε σπουδαίους ανθρώπους, διαμόρφωσε την εταιρική μας κουλτούρα και με δίδαξε πως να 'τρέχω' μια εταιρεία. Δημιούργησε ευκαιρίες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αξίζει τα εύσημα σε μεγάλο βαθμό γι' αυτό που είναι σήμερα η Meta», πρόσθεσε, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».