Το χρηματιστηριακό Βατερλώ της Amazon και το αισιόδοξο μήνυμα για τον πληθωρισμό

Το χρηματιστηριακό Βατερλώ της Amazon και το αισιόδοξο μήνυμα για τον πληθωρισμό

Η προηγούμενη Παρασκευή ήταν η χειρότερη για τη μετοχή της Amazon (AMZN NASDAQ), εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η πτώση κατά 14% μείωσε τη χρηματιστηριακή της αξία κατά περισσότερο από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πολύ μεγάλη πτώση όλων των χρηματιστηριακών δεικτών των αμερικανικών αγορών.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Η αντίδραση των επενδυτών έχει σχέση με αρκετούς προσωρινούς παράγοντες και όχι με όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της. Ξεκινώντας, το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν ζημιογόνο κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια οφείλεται αποκλειστικά στην εμφάνιση λογιστικών ζημιών από την αποτίμηση του σημαντικού μετοχικού μεριδίου που έχει στη «νεαρή» αυτοκινητοβιομηχανία Rivian.

Οι ζημιές από αυτήν την αιτία έφθασαν τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως η οργανική κερδοφορία της εταιρείας ήταν λίγο κάτω από τα 4 δισ. δολάρια. Είναι βέβαιο πως η μεγάλη πτώση δεν οφείλεται στις ζημιές λόγω της Rivian, δεν πρέπει εξ άλλου να ξεχνάμε πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 η Amazon είχε εμφανίσει λογιστικά κέρδη ύψους 11 δισ. δολαρίων που σχετίζονταν με την αποτίμηση της συμμετοχής της στη Rivian.

Αυτό που σίγουρα προβλημάτισε την αγορά ήταν οι προβλέψεις για το επόμενο (δεύτερο του 2022) τρίμηνο, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022, των λογιστικών ζημιών εξαιρουμένων, δεν διέφεραν και πολύ από αυτό που περίμεναν οι αγορές. Σχετικά με τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου, η εταιρεία εκτίμησε πως οι πωλήσεις θα κυμανθούν ανάμεσα στα 117 με 121 δισεκατομμύρια δολάρια και τα λειτουργικά οικονομικά αποτελέσματα ανάμεσα από ζημιές ενός δις και κέρδη τριών δις δολαρίων. Οι αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών είχαν υπολογίσει κάτι καλύτερο, αφού κατά μέσο όρο περίμεναν πωλήσεις περίπου 125 δισεκατομμυρίων και λειτουργικά κέρδη 6,8 δισ.

Εδώ πρέπει όμως να προσθέσουμε πως η διοίκηση ενημέρωσε πως το φετινό Prime Day, η ημέρα των μεγάλων προσφορών για τους πιστούς πελάτες της, θα γίνει μέσα στον Ιούλιο αντί για τον Ιούνιο που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό σημαίνει πως ένα μέρος της «υστέρησης» στις προβλέψεις της διοίκησης σε σχέση με τις χρηματιστηριακές εκτιμήσεις πιθανότατα οφείλεται σε αυτήν την αλλαγή, αφού το Prime Day συνήθως φέρνει αυξημένες πωλήσεις στην εταιρεία. Και εδώ, η υστέρηση δεν φαίνεται να είναι τόσο κακή που να δικαιολογεί τις μαζικές πωλήσεις.

Αυτό που φαίνεται πως έκανε τη μεγάλη ζημιά είναι η παραδοχή της εταιρείας πως οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού και οι μεγάλες επενδύσεις σε νέους αποθηκευτικούς χώρους που έκανε προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ζήτηση και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχουν αυξήσει τα λειτουργικά της έξοδα. Οι επενδύσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση των παράπλευρων συνεπειών της πανδημίας αποδεικνύονται πλέον υπερβολικές, αφού η ζήτηση δεν είναι πια τόσο μεγάλη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση ανέφερε πως τα έξοδά της θα είναι αυξημένα κατά 4 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Όπως μας υπενθυμίζει ένα ρεπορτάζ του Bloomberg, η Amazon κινήθηκε πολύ πιο επιθετικά από τους περισσότερους ανταγωνιστές της προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την πανδημία. Το ρεπορτάζ ανέφερε χαρακτηριστικά πως για ένα διάστημα η Amazon εγκαινίαζε ένα νέο αποθηκευτικό κέντρο την ημέρα. Σχόλια στο Bloomberg, το Reuters και αλλού επισημαίνουν πως η σταδιακή επιστροφή σε έναν πιο κανονικό τρόπο ζωής, όπου οι πολίτες ταξιδεύουν και τρώνε έξω, μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πιθανότατα λοιπόν, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει σωστά τους πελάτες της και να αποφύγει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των προϊόντων, η Amazon προσέλαβε προσωπικό και αγόρασε αποθηκευτικούς χώρους που αυτή τη στιγμή μάλλον δεν είναι πλέον απαραίτητοι. Πληροφορίες αναφέρουν πως, τις τελευταίες εβδομάδες, σε κάποιες εγκαταστάσεις της εταιρείας υπάρχει προσωπικό που δεν «έχει τι να κάνει».

Λογικά, σύντομα θα αρχίσει μείωση του προσωπικού, κάτι όχι και τόσο εύκολο για την επιχείρηση που γενικά δεν έχει τη φήμη της επιχείρησης που φέρεται καλά στο προσωπικό. Όσον αφορά στους αποθηκευτικούς χώρους, ήδη άρχισαν οι σχετικές κινήσεις της εταιρείας. Όπως πληροφορούμαστε από το Bloomberg, τους τελευταίο δίμηνο έχουν κλείσει αρκετά βιβλιοπωλεία και καταστήματα δώρων της εταιρείας, ενώ μόλις το Σάββατο που μας πέρασε ανακοινώθηκε το κλείσιμο έξι καταστημάτων της Whole Foods, του μεγάλου σούπερ μάρκετ με βιολογικά προϊόντα το οποίο αγόρασε προ ετών η Amazon. Αρκετά από τα καταστήματα της Whole Foods χρησιμοποιούνται και ως αποθηκευτικοί χώροι για προϊόντα της Amazon.

Εκτός από το πλεονάζον - πλέον - προσωπικό και τους αποθηκευτικούς χώρους που δεν χρειάζονται πλέον, τα έξοδα της εταιρείας έχουν φυσικά αυξηθεί και εξ αιτίας του υψηλού πληθωρισμού. Έτσι εξηγείται και η αύξηση, κατά 5%, των εξόδων που χρεώνει, από την πρωτομαγιά και μετά, στους ανεξάρτητους πωλητές που χρησιμοποιούν το δίκτυό της για να πωλούν τα δικά τους προϊόντα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο συνδυασμός της μικρότερης ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα αυξημένα έξοδα και την πιθανότατη ανάγκη για απολύσεις και κλείσιμο αποθηκευτικών χώρων οδήγησε πολλούς επενδυτές στις τόσο επιθετικές ρευστοποιήσεις που καταπόντισαν τη μετοχή την Παρασκευή. Αυτό όμως ίσως να αδικεί την εταιρεία, η οποία έχει αποδείξει πως πάντα βρίσκει τρόπο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.

Η μεγάλη πτώση της μετοχής επισκιάζει επίσης τις εξαιρετικές επιδόσεις του παραδοσιακά πλέον αποδοτικού κομματιού της εταιρείας, της Amazon Web Services, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο στην παροχή υπηρεσιών cloud computing. Πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων βασίζει την επιτυχημένη καθημερινή λειτουργία του στην AWS. Ο κύκλος εργασιών του τμήματος αυτού αυξήθηκε κατά 37% από την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και έφθασε τα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και οι προκαταρκτικές συμφωνίες για μελλοντικές συμφωνίες με πελάτες αυξήθηκαν κατά 68% σε σχέση με το 2021 και έφθασαν τα 88,9 δισ. Δεν είναι λοιπόν λογικό να φοβόμαστε πολύ για την Amazon, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει τη δυνατή της πορεία και να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτής της περιόδου.

Πριν κλείσουμε, αξίζει να επισημάνουμε πως ένα από τα σημεία που προβλημάτισε τους επενδυτές, η μειωμένη πλέον ανάγκη για προσωπικό και αποθηκευτικούς χώρους, μπορεί να μας δίνει μία πρώτη ένδειξη πως η μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε στην οικονομία των ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας και της αλλαγής του τρόπου ζωής και λειτουργίας της οικονομίας, μπορεί να φθάνει στο τέλος της. Όπως είπε ο ίδιος ο Andy Jassy, ο οποίος αντικατέστησε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον ιδρυτή της εταιρείας Jeff Bezos, η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί αρκετά και οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα των μηνών που προηγήθηκαν της πανδημίας. Είναι λοιπόν γεγονός πως η Amazon δεν έχει ανάγκη πλέον να κινείται επιθετικά για την πρόσληψη προσωπικού, τη μίσθωση αποθηκευτικών χώρων, και μάλλον τη μίσθωση φορτηγών και αεροπλάνων.

Σύμφωνα με συντάκτες του Bloomberg, οι οποίοι συνδυάζουν τα νέα από την Amazon με παρόμοιες ενδείξεις και πληροφορίες από άλλες επιχειρήσεις, το συμπέρασμα είναι απλό και μάλλον ευχάριστο: ένα μέρος των πληθωριστικών πιέσεων που συνδυάστηκαν με την πανδημία θα αρχίσει σύντομα να υποχωρεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγορά εργασίας, η αγορά εμπορικής ακίνητης περιουσίας, καθώς και ο τομέας των μεταφορών, βρέθηκαν σε μία κατάσταση όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα η ζήτηση υπερίσχυε της προσφοράς. Αν αυτή η εκτίμηση αποδειχθεί σωστή, ίσως είναι η πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό που έρχονται καλά νέα για το μέλλον του πληθωρισμού. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε πόσο μας χρειάζονται τέτοια νέα, αφού ο πληθωρισμός έχει γίνει ξανά, ύστερα από 40 χρόνια, ο εφιάλτης των αγορών, των πολιτών και των κυβερνήσεων.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.