Το Χονγκ Κονγκ «αναγεννήθηκε» λέει ο Κινέζος πρόεδρος - Πρώτη επίσκεψη από το 2017

Το Χονγκ Κονγκ «αναγεννήθηκε» λέει ο Κινέζος πρόεδρος - Πρώτη επίσκεψη από το 2017

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε σήμερα Πέμπτη στο Χονγκ Κονγκ για τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τότε που η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία και την τελετή ορκωμοσίας του νέου κυβερνήτη της μητρόπολης Τζον Λι.

Η επίσκεψη του Σι, με τρένο υψηλής ταχύτητας, είναι η πρώτη στην πόλη από το 2017 και το πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός ηπειρωτικής Κίνας εδώ και πάνω από δύο χρόνια εν μέσω επιδημίας της COVID-19.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο Σι βγήκε από το τρένο φορώντας μάσκα, όπου τον υποδέχθηκαν μαθητές κρατώντας σημαίες και λουλούδια καθώς και χορευτές ντυμένοι με στολές λιονταριών και ορισμένοι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Η απερχόμενη επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ και ο σύζυγός της ήταν μεταξύ αυτών που υποδέχθηκαν τον Σι στον σιδηροδρομικό σταθμό.

«Το Χονγκ Κονγκ»

«Το Χονγκ Κονγκ άντεξε σοβαρές δοκιμασίες ξανά και ξανά, ξεπερνώντας τις προκλήσεις μία προς μία», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος κατά την άφιξή του. «Ύστερα από τις καταιγίδες, το Χονγκ Κονγκ αναγεννιέται μέσα από τη φωτιά».

Οι δρόμοι της πόλης ήταν διακοσμημένοι με κόκκινες κινεζικές σημαίες και πανό με συνθήματα για μια «νέα εποχή» σταθερότητας. «Είναι περιττό και είναι υπερβολικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 26χρονος Τσαν, που κατοικεί σε ένα από τα συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, στο οποίο είχαν αναρτηθεί σημαίες.

Οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου έφθασε ο Σι και διενήργησαν ελέγχους, με κάποιους αστυνομικούς να συνοδεύονται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες για το επίσημο, πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Σι. Η μετεωρολογική υπηρεσία του Χονγκ Κονγκ εξέδωσε αργά χθες, Τετάρτη, προειδοποίηση για τυφώνα σήμερα, αλλά δεν ήταν σαφές εάν θα επηρεαστούν οι εκδηλώσεις.

Στην προηγούμενη επίσκεψή του στη μητρόπολη, ο Σι είχε προειδοποιήσει κατά των όποιων ενεργειών θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία της Κίνας και είχε δηλώσει ότι το Χονγκ Κονγκ χρειάζεται να ενισχύσει το καθεστώς εθνικής ασφάλειας.

Το 2019, εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν κατά της αυξανόμενης κινεζικής κυριαρχίας, κάτι που στη συνέχεια οδήγησε το Πεκίνο να επιβάλει έναν σαρωτικό νόμο για την εθνική ασφάλεια, που καθιστά παράνομες ενέργειες όπως η υποκίνηση και τις τιμωρεί ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

Ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία κατά τη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης του Σι πριν από πέντε χρόνια, φέτος δεν αναμένονται κινητοποιήσεις.

Κλειστοί δρόμοι και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Ο Λούι Καμ-χο, υψηλόβαθμος αστυνομικός, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα κατά των όποιων «ενεργειών βίας ή διατάραξης της δημόσιας τάξης». Σύμφωνα με την αστυνομία, στις τάξεις της οποίας περιλαμβάνονται πάνω από 30.000 αστυνομικοί, θα αναπτυχθούν όλες οι δυνάμεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η αστυνομία έκλεισε τμήματα του Χονγκ Κονγκ, αποκλείοντας δρόμους και επιβάλλοντας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το κεντρικό λιμάνι της Βικτόρια.

Ο νέος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Σι αύριο, Παρασκευή. Ο Σι αναμένεται να περάσει το βράδυ στη γειτονική Σεντζέν σήμερα και να αναχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ αύριο.

Τα πρόσωπα που θα βρεθούν κοντά στον Σι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, μεταξύ των οποίων και οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους, να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ PCR και να περάσουν τις ημέρες πριν από την επίσκεψη σε ξενοδοχείο καραντίνας.

«Για λόγους ασφάλειας, εάν πρόκειται να συναντήσουμε από κοντά τον ανώτατο ηγέτη και άλλους ηγέτες, νομίζω ότι αξίζει να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις σε κλειστό κύκλο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Ρετζίνα Ιπ, πολιτικός που είναι φίλα προσκείμενη στο Πεκίνο.

Η δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ είναι αυστηρά περιορισμένη. Χθες, Τετάρτη, το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι 13 δημοσιογράφοι τοπικών και διεθνών μέσων δεν έλαβαν διαπίστευση για να καλύψουν τους εορτασμούς.

Δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είναι μεταξύ αυτών στους οποίους δεν δίδεται διαπίστευση, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης να επικαλείται αδιευκρίνιστους «λόγους ασφάλειας». Ένας τρίτος δημοσιογράφος του AFP έλαβε τελικά διαπίστευση.

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων διαπίστευσης. Η κυβέρνηση δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ότι η απόφαση ήταν «μια εξισορρόπηση, στο μέτρο του δυνατού, μεταξύ των εργασιακών αναγκών των μέσων ενημέρωσης και των απαιτήσεων ασφαλείας».