7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Το CDU προηγείται με σημαντική διαφορά της AfD στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ

Το CDU προηγείται με σημαντική διαφορά της AfD στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) προηγείται με εντυπωσιακή διαφορά στις κρατιδιακές εκλογές στην Σαξονία - 'Ανχαλτ με 36% (+6,2), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία σε κάποιες δημοσκοπήσεις κέρδιζε ακόμη και την πρωτιά στο ανατολικό κρατίδιο, φαίνεται να περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 22,5% (-1,8).

Ακολουθούν αντιστοίχως η Αριστερά με αξιοσημείωτη πτώση στο 11% από το 16,3% των εκλογών του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 8,5% (-2,1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6,5% (+1,3) και οι Πράσινοι επίσης με 6,5% (+1,6).

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη ανησυχία όχι μόνο του CDU, αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων, ήταν το ενδεχόμενο η AfD να βρεθεί στην πρώτη θέση, κερδίζοντας έτσι το πρώτο της ομόσπονδο κρατίδιο.Εντούτοις τα κόμματα είχαν αποκλείσει ήδη προεκλογικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα η κρατιδιακή κυβέρνηση αποτελείτο από το CDU, το SPD και τους Πράσινους, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για διπλασιασμό των ποσοστών τους.

Διαβάστε ακόμα:

Eκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ: Το τελευταίο εκλογικό τεστ πριν από το τέλος της εποχής Μέρκελ

DW: Προεκλογικό τεστ για τον Άρμιν Λάσετ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ