Το Brexit στερεί από τους μουσικούς την ελεύθερη μετακίνηση

Το Brexit στερεί από τους μουσικούς την ελεύθερη μετακίνηση

Ως συνέπεια του Brexit, οι μουσικοί δεν μπορούν να μετακινηθούν πλέον ελεύθερα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοδείες τους καθώς δεν υπάρχει συμφωνία επ’ αυτού μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, προκαλώντας αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε σήμερα ότι είχε καταθέσει προτάσεις στην ΕΕ με στόχο να επιτευχθεί μια «φιλόδοξη συμφωνία για τις προσωρινές μετακινήσεις όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους που θα κάλυπτε τους μουσικούς». «Η ΕΕ αρνήθηκε», πρόσθεσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε σε πληροφορίες της εφημερίδας The Independent, σύμφωνα με τις οποίες το Λονδίνο ήταν που αρνήθηκε μια τυπική πρόταση της ΕΕ που αφορούσε την παροχή τρίμηνης εξαίρεσης από την υποχρέωση βίζας σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Ιανουαρίου απαιτεί αυτή τη στιγμή από όλους τους μουσικούς να λαμβάνουν βίζα πριν μετακινηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Το αίτημα προς την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο για να δοθεί εξαίρεση από την υποχρέωση βίζας προς τους επαγγελματίες μουσικούς έχει συγκεντρώσει πάνω από 247.000 υπογραφές και πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Λούις Τόμλινσον από τους One Direction, ο Τομ Γιορκ από τους Radiohead ή η Ντούα Λίπα, έχουν καλέσει τους θαυμαστές τους να το στηρίξουν.

Η βρετανική μουσική βιομηχανία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία της Covid-19 και οι νέοι περιορισμοί έχουν παγώσει τις προοπτικές για επιστροφή στις αίθουσες συναυλιών, τις περιοδείες και τα φεστιβάλ.