Το Βέλγιο απελαύνει 21 Ρώσους διπλωμάτες

Το Βέλγιο απελαύνει 21 Ρώσους διπλωμάτες

Το Βέλγιο αποφάσισε σήμερα να απελάσει 21 Ρώσους διπλωμάτες για διενέργεια κατασκοπείας και απειλή για την ασφάλεια, ανέφερε σήμερα στο Reuters το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από ένα δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga που δεν έδωσε πηγές.

Οι 21 Ρώσοι εργάζονταν στη ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες και στο ρωσικό προξενείο στην Αμβέρσα. Ήταν όλοι διαπιστευμένοι διπλωμάτες, αλλά εργάζονταν σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροής, τόνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι 21 Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος του Βελγίου εντός 15 ημερών, δήλωσε η επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας. Η ίδια, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεννόηση με την Ολλανδία, η οποία έλαβε παρόμοια απόφαση σχετικά με 17 άτομα που είναι διαπιστευμένα στη ρωσική πρεσβεία στη Χάγη. «Αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με κυρώσεις, σχετίζεται μόνο με την εθνική μας ασφάλεια. Οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί με τη Ρωσία, η ρωσική πρεσβεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο», δήλωσε η Σοφί Βιλμές, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, Belga.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και η Ολλανδία προχώρησε σε ανάλογη κίνηση, βασιζόμενη σε πληροφορίες από τις δικές της υπηρεσίες ασφαλείας.