ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Tάσος Γιαννίτσης: Το Ασφαλιστικό αναγκάζει την οικονομία να πάει... σαν το σαλιγκάρι

Το Ασφαλιστικό αναγκάζει την οικονομία να πάει... σαν το σαλιγκάρι

«Το Ασφαλιστικό αναγκάζει την οικονομία να πάει... σαν το σαλιγκάρι», υποστηρίζει ο ομότιμος καθηγητης του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κρίσιμες διασυνδέσεις μεταξύ ασφαλιστικού, ανάπτυξης και μακροοικονομικών»«, σε συνέντευξή του σήμερα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Μάλιστα με αφορμή την πρόσφατη υγειονομική κρίση εκτιμά ότι «ο κορονοϊός εκτόξευσε την κρατική δαπάνη για συντάξεις από 10,5% του ΑΕΠ το 2019 σε 13,5% το 2020». Ο κ. Γιαννίτσης τονίζει πως λύσεις που οδηγούν είτε στη Σκύλλα είτε στη Χάρυβδη παύουν να αποτελούν «λύσεις» κι εκτιμά πως «η προτίμησή μας ως κοινωνία βρίσκεται προς την πλευρά της απραξίας». 

 Επιπροσθέτως σχολιάζοντας την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο τέως υπουργός δεν ανησυχεί για το λεγόμενο «κόστος μετάβασης», ωστόσο επισημαίνει τον κίνδυνο από τυχόν σοβαρές διεθνείς χρηματοοικονομικές κρίσεις ή απρόβλεπτους παράγοντες, διευκρινίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε και το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα. 

 Επίσης διαβλέποντας πίσω και πέρα από το ασφαλιτικό, υπογραμμίζει την ύπαρξη ενός ευρύτερους πλέγματος μακροοικονομικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών απειλών και πιέσεων για την εγχώρια οικονομία και συνιστά «κοινωνική συνεκτικότητα, διορατικότητα, πολιτική ικανότητα επιλογής, αλλά κι ένα βαθμό συλλογικής αυτογνωσίας. 

Τέλος ο κ. Γιαννίτσης καταλήγει σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν θέλουμε αλλαγές στο ασφαλιστικό, το μέλλον είναι δύσβατο. Εναλλακτικά, θα έπρεπε να κάνουμε άλματα στην αναπτυξιακή μας πολιτική, π.χ. στην πολιτικηή εκπαίδευσης, στην παραγωγικότητα του κράτους, στη βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική, σε θεσμικές αλλαγές. Να πετύχουμε μια αλλαγή τροχιάς. Αν δεν έχουμε την ικανότητα να ενεργήσουμε στο πρώτο, πιθανότατα δεν έχουμε και για το δεύτερο».