Το απόγευμα στις 18:00 οι ανακοινώσεις για την 3η δόση σε όλους  - Πιθανόν 4 μήνες μετά τη δεύτερη

Το απόγευμα στις 18:00 οι ανακοινώσεις για την 3η δόση σε όλους - Πιθανόν 4 μήνες μετά τη δεύτερη

Προ των πυλών φαίνεται πως βρίσκεται το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους στους τέσσερις αντί για τους έξι μήνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφορικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα αποφασίσει άμεσα να μειώσει το μεσοδιάστημα, μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου, στους 4 με 5 μήνες καθώς αυτή είναι η τάση διεθνώς. 

Έχουμε τον μηχανισμό για να στηρίξουμε τα ραντεβού

 Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε»

 Έκανε επίσης γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού.  

«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε. «Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση, επισήμανε πως αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τούς περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.  

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λυση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε. 

Το μεσοδιάστημα πρέπει να μικρύνει στους 4 με 5 μήνες

«Γίνεται πλέον σιγά-σιγά σαφές ότι το μεσοδιάστημα πρέπει να μικρύνει στους 4 με 5 μήνες, αντί για τους 6 μήνες». Αυτό ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος τονίζοντας πως «υπάρχουν δεδομένα και μας το δείχνει η καθημερινή ζωή. Βλέπουμε συχνά συνανθρώπους μας οι οποίοι νοσούν στη φάση μεταξύ 5ου και 6ου μήνα». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση θα είναι για τον γενικό πληθυσμό γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η τρίτη δόση βοηθάει και τους υγιείς ανθρώπους.

Το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, αναφερόμενος στην μείωση του διαστήματος μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης τόνισε πως «η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κ. Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη».

Άμεσα η χορήγηση τρίτης δόσης χωρίς χρονική αναμονή

Να πραγματοποιηθεί άμεσα η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, χωρίς καμία χρονική αναμονή συστήνουν 15 ειδικοί εμβολίων, γιατροί μεταδοτικών ασθενειών και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Αν και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το εξαιρετικά μεταλλαγμένο νέο στέλεχος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα ανταπεξέλθουν τα υπάρχοντα εμβόλια Covid-19, οι ειδικοί επισημαίνουν μια σειρά από λόγους για την άμεση λήψη της πρόσθετης δόσης, παρόλο που υπάρχει έλλειψη επαρκών δεδομένων για την Όμικρον, τονίζοντας τα αυξανόμενα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των ενισχυτικών δόσεων και των μηνών που πιθανότατα θα χρειαστούν τα εμβόλια για να αναπροσαρμοστούν στη νέα μετάλλαξη.