Το απειλητικό παράπονο της κυρίας Ζαχάροβα

Το απειλητικό παράπονο της κυρίας Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών επιτέθηκε στην Ελλάδα για την απέλαση των 12 Ρώσων διπλωματών. Με μια ανάρτηση της, χθες στο telegram, η κυρία Ζαχάροβα ανέτρεξε ακόμα και στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και στον Καποδίστρια για να τεκμηριώσει πως η Ελλάδα οφείλει την ανεξαρτησία της στη Ρωσία και ως εκ τούτου η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «διαγράφει το παρελθόν». Το σχόλιο της ήταν τελικά μια απειλή όλο παράπονο.

Πρώτα-πρώτα να πω το αυτονόητο. Οι σχέσεις δύο κρατών εδράζονται πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις ανάγκες που αυτή δημιουργεί. Αναμφίβολα το παρελθόν διαδραματίζει το ρόλο του, αλλά εξίσου αναμφίβολα αυτός ο ρόλος υποκύπτει στο παρόν.

Είναι άχαρο και κουραστικό να υπενθυμίσω στον αναγνώστη τον αρνητικό ρόλο της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στην Ελλάδα. Αυτά έχουν γραφεί κατά κόρον αυτό το χρονικό διάστημα που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Τη μόνη φορά που η Ρωσία βοήθησε πραγματικά την Ελλάδα ήταν, όταν το 2015 δε δάνεισε στους τυχάρπαστους τότε κυβερνώντες 5 δισεκατομμύρια για να βγάλουν την πατρίδα μας από την ευρωζώνη. Γι' αυτό, όντως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Βλ. Πούτιν.

Η Ελλάδα πέραν της αυτονόητης ευρωατλαντικής δέσμευσης της δεν θα μπορούσε να μην καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήταν μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρώπη μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Επίσης, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει η Ελλάδα πως τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία είναι ακριβώς ίδια με αυτά που επικαλείται η Τουρκία και απειλεί την πατρίδα μας. Ακόμα και προχθές ο Τούρκος υπουργός άμυνας επιτέθηκε φραστικά στην Ελλάδα για τον εξοπλισμό των νησιών της, γιατί όπως υποστηρίζει απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε και ο Βλ. Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ούτως ή άλλως η Ρωσία από το 2016 έκανε την επιλογή της να συμμαχήσει με την Τουρκία, πιστεύοντας πως έτσι θα προκαλέσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στενή σχέση είναι προφανές πως στρεφόταν εναντίον των συμφερόντων της πατρίδας μας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, πως η χώρα του είναι πιο κοντά στην Τουρκία απ' ό,τι στην Ελλάδα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και η Ελλάδα έκανε τις δικές της.

Η απέλαση των 12 διπλωματών «πόνεσε» γιατί σε τελική ανάλυση αφορούσε τη συντήρηση των ρωσικών δικτύων επιρροής στην πατρίδα μας που ήταν και παραμένουν και σημαντικά και πλούσια χρηματοδοτούμενα ποικιλοτρόπως. Ας μη λησμονούμε πως και επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απελάθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες για «δραστηριότητες» σχετικές με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για να μην το «κουράζουμε» το θέμα φλυαρώντας, αυτό που μένει είναι πως τις σχέσεις Ελλάδας -Ρωσίας δεν τις καθορίζει σήμερα ούτε ο Καποδίστριας ούτε ο Στάλιν. Τις καθορίζει η σύγχρονη πραγματικότητα που υπαγορεύει στην Ελλάδα να συνταχθεί με τον πολιτισμένο κόσμο απέναντι στη βαρβαρότητα της Ρωσίας του Πούτιν.

Όσον αφορά το ομόθρησκον στο οποίο αναφέρθηκε η κυρία Ζαχάροβα, επιφυλάσσομαι για αύριο.

ΥΓ. Το καλοκαίρι του 2021, με τις τεράστιες πυρκαγιές, η αποστολή των γιγάντιων ρωσικών αεροπλάνων κατάσβεσης δεν ήταν μια πράξη αλληλεγγύης, αλλά μια εμπορική πράξη για την οποία καταβλήθηκε και ανάλογο τίμημα. Για να ξέρουμε τι λέμε. Εξάλλου τότε και Ουκρανοί πυροσβέστες επιχειρούσαν επί του εδάφους εθελοντικά.