Το άνοιγμα της εστίασης φέρνει απελευθέρωση των διαδημοτικων μετακινήσεων - Ανοικτό το θέμα των SMS

Το άνοιγμα της εστίασης φέρνει απελευθέρωση των διαδημοτικων μετακινήσεων - Ανοικτό το θέμα των SMS

Με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να μπει τέλος στους περιορισμούς των διαδημοτικών μετακινήσεων ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα για τα SMS. Η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Τετάρτης κι αναμένεται να καταθέσει τις εισηγήσεις της, ενώ υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε ότι οι μετακινήσεις για την εστίαση από τις 3 Μαΐου θα γίνονται χωρίς περιορισμούς

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από την Δευτέρα του Πάσχα

Μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες θα επαναλειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαΐου.

• Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.

• Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

• Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.

• Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες: α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ., β) όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ. και γ) όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.

• Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά, όπως είχε γίνει πέρυσι, όταν άνοιξε στα τέλη Μαΐου η εστίαση.

• Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

• Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.

• Σε κάθε τραπέζι θα πρέπει να υπάρχουν απολυμαντικά.

• Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.

• Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.