To Ανόι απορρίπτει τις κατηγορίες του Βερολίνου για «απαγωγή» Βιετναμέζου επιχειρηματία

To Ανόι απορρίπτει τις κατηγορίες του Βερολίνου για «απαγωγή» Βιετναμέζου επιχειρηματία

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Βιετνάμ μετέδωσε σήμερα εικόνες του πρώην στελέχους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroVietnam, όπου παραδεχόταν ότι ο ίδιος παραδόθηκε στις αρχές της χώρας στη νοτιοανατολική Ασία αφού η Γερμανία κατηγόρησε το Βιετνάμ ότι τον απήγαγε.

«Δεν σκεφτόμουν ώριμα και αποφάσισα να κρυφτώ. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να επιστρέψω για να αντιμετωπίσω την αλήθεια και… να παραδεχθώ τα σφάλματά μου και να ζητήσω συγγνώμη» δήλωσε ο Τριν Χουάν Θαν, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου του Βιετνάμ.

«Επειδή φοβόμουν αποφάσισα να κρυφτώ στη Γερμανία, όπου έζησα μια αβέβαιη και γεμάτη άγχος ζωή» σημείωσε ο Θαν, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη ομολογία του που παρουσίασε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο με ημερομηνία 31η Ιουλίου.

«Επέστρεψα στο Βιετνάμ και παρουσιάστηκα στις ανακριτικές αρχές».

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ εξέφρασε τη λύπη του για τις κατηγορίες που διατύπωσε το Βερολίνο περί απαγωγής του πρώην ανώτερου στελέχους, τονίζοντας ότι το Ανόι επιθυμεί την ανάπτυξη μιας «στρατηγικής σχέσης» με τη Γερμανία.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε χθες το Βιετνάμ ότι απήγαγε τον Τριν Χουάν Θαν, όποιος αντιμετωπίζει κατηγορίες οικονομικής κακοδιαχείρισης στην χώρα του.

Ως απάντηση, το Βερολίνο έδωσε εντολή σε έναν Βιετναμέζο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών να φύγει από τη Γερμανία σε διάστημα 48 ωρών και ζήτησε να επιτραπεί στον Θαν να επιστρέψει στην χώρα.

«Λυπούμαστε για τη δήλωση της 2ας Αυγούστου του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ Λε Θι Θου Χανγκ από το Ανόι.

«Το Βιετνάμ εκφράζει τον μεγάλο του σεβασμό και επιθυμεί την ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης του με τη Γερμανία» τόνιζε η ίδια.

Από την πλευρά του το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στην «πρωτοφανή… παραβίαση του γερμανικού και διεθνούς δικαίου» με την απαγωγή του Θαν, που κατηγορείται ότι προκάλεσε ζημίες ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην PetroVietnam.

Η Γερμανία ζητούσε ο Θαν να επιστρέψει πίσω σε γερμανικό έδαφος.

Έπειτα από ανθρωποκυνηγητό 10 μηνών, ο Θαν παραδόθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με την αστυνομία του Βιετνάμ, που δεν εξήγησε τους λόγους της ενέργειάς του αυτής.

Ο 51χρονος Θαν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στην PetroVietnam Construction JSC, παράρτημα της κρατικής ενεργειακής εταιρείας PetroVietnam, έγινε ευρέως γνωστός στα μέσα του 2016 όταν ανακαλύφθηκε ότι διέθετε ένα πανάκριβο όχημα Lexus με κυβερνητικές πινακίδες. Τότε είχε προκαλέσει σάλο στην χώρα όπου οι αξιωματούχοι οφείλουν να ζουν με μετριοπάθεια.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, να διατάξει έρευνα με επίκεντρο την καριέρα του και το πώς εκείνος λάμβανε μπόνους παρά τις ζημίες της PetroVietnam Construction.

Ο Θαν πήρε αναρρωτική άδεια τον περασμένο χρόνο κι έφυγε στο εξωτερικό. Χάθηκε από το φως της δημοσιότητας έως σήμερα.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche έγραψε ότι αιτήθηκε άσυλο μετά την άφιξή του στη Γερμανία. Η αίτησή του εξέταζεται ακόμη, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc