Το «αναίμακτο πραξικόπημα» στο ιρακινό Κουρδιστάν και η Τουρκία

Το «αναίμακτο πραξικόπημα» στο ιρακινό Κουρδιστάν και η Τουρκία

Οι αλλαγές στη συγκυβερνώσα παράταξη του Ιρακινού Κουρδιστάν έγιναν δεκτές με ευχαρίστηση στην Τουρκία. Η εκδίωξη του Λαχούρ Ταλαμπανί από την ηγεσία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) από τον εξάδερφό του, Μπαφέλ Ταλαμπανί οδήγησε σε ένα αναίμακτο πραξικόπημα στους κόλπους της συγκυβερνώσας παράταξης. Η Άγκυρα σαφώς προτιμάει αυτή την εξέλιξη.

Ο νέος ηγέτης του ΠΕΚ βρίσκεται πιο κοντά στην κυβερνώσα παράταξη των Κούρδων και οι εκτιμήσεις στα τουρκικά μέσα είναι πως αυτή η σύμπνοια θα μειώσει τις δυνατότητες εμπλοκής του μεγάλου ανταγωνιστή της Τουρκίας στο Ιράκ, δηλαδή τους Ιρανούς. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως στις περιοχές της παράταξης Ταλαμπανί, οι αντάρτες του PKK απολάμβαναν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ενώ ο απερχόμενος ηγέτης κατηγορούσε την κυβερνώσα παράταξη της οικογένειας Μπαρζανί, πως έχει συμμαχήσει με το τουρκικό καθεστώς στην καταδίωξη των Κούρδων ανταρτών.

Για την κυβερνώσα παράταση των Μπαρζανί, οι αντάρτες είναι όντως μεγαλύτερη απειλή από ότι η Τουρκία, καθώς το PKK έχει ρίζες σε αυτές τις περιοχές και τα στελέχη του διεκδικούν ένα πολιτικό ρόλο και η ρητορική τους αγγίζει τους Κούρδους του Ιράκ. Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν προχωρήσει πρόσφατα σε συλλήψεις διαδηλωτών αλλά και δημοσιογράφων με τις κατηγορίες πως υποστήριζαν τους αντάρτες του PKK.

Οι τουρκικές επιθέσεις ωστόσο έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στα βόρεια του Ιράκ. Σύμφωνα με αναφορές, οι αρχές του Κουρδιστάν δεν μπορούν να εισέλθουν σε χωριά κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, λόγω του φόβου για τους βομβαρδισμούς από τις τουρκικές δυνάμεις.  Υπάρχει δηλαδή οδηγία, να μην κατευθυνθούν δυνάμεις σε αυτά τα μέρη, μέχρις ότου να έχουν περάσει 24 ώρες από τον βομβαρδισμό. Οι τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ γίνονται αποδασώσεις ώστε να διευκολύνεται η καταδίωξη των ανταρτών του PKK.

Βέβαια στο Ιρακινό Κουρδιστάν η μόνιμη επωδός είναι πως από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση ανέχονται τη δράση της Τουρκίας στο Ιράκ, πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά; Όταν άλλωστε προσπάθησαν να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία, η Άγκυρα επιχείρησε να τους στραγγαλίσει οικονομικά. Πέρα από την Τουρκία, όπου το καθεστώς επιτίθεται σύσσωμο στους Κούρδους, η Άγκυρα θα συνεχίσει να επεκτείνει την επιρροή της στο Ιράκ και τις επιπτώσεις θα τις υφίστανται οι άνθρωποι στη χώρα. Πλέον οι Τούρκοι στρατιώτες στη χώρα είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους Αμερικάνους και ετοιμάζεται μία νέα στρατιωτική βάση, για να επεκταθούν οι τουρκικές επιχειρήσεις.