7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

To αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρήγκαν εισήλθε στην Νότια Κινεζική Θάλασσα

To αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρήγκαν εισήλθε στην Νότια Κινεζική Θάλασσα
Mass Communication Specialist 2nd Class Samantha Jetzer/U.S. Navy via AP

To αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρήγκαν ηγείται μιας μοίρας πολεμικών πλοίων τα οποία εισήλθαν σήμερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως μέρος μιας αποστολής ρουτίνας, σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ την Τρίτη, σε μια εποχή αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση πολλές πλωτές οδούς στην περιοχή του Ειρηνικού.

«Με την παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επιβεβαιώνει τη δέσμευση του για την ασφάλεια της περιοχής και των συμμάχων της χώρας» ανέφερε σε δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το USS Ronald Regan η ναυαρχίδα του 7ου στόλου των ΗΠΑ συνοδεύεται από το καταδρομικό USS Shiloh και το αντιτορπιλικό USS Halsey, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις διεκδικήσεις της Κίνας σχεδόν σε όλες τις νησίδες και τους υφάλους στη Νότια Σινική Θάλασσα έναντι των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν (Μαλαισία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι).

Το Πεντάγωνο εχει στηλιτεύσει τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια στο διεκδικούμενο αρχιπέλαγος των Παρασέλ, για την κυριαρχία επί του οποίου βρίσκονται σε διένεξη η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

Πέραν των Παρασέλ, το αρχιπέλαγος των Σπράτλι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών της Ασίας.

Η Κίνα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι πολλές χώρες λαμβάνουν υπόψη το αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια «συντονισμένη προσέγγιση» απέναντι της, η οποία είχε μέχρι στιγμής υλοποιηθεί με τη μορφή κυρώσεων για την καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση των Μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Ο Μπάιντεν εργάζεται επίσης για την αναζωογόνηση της συμμαχίας «Quad»  που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ινδία. Το μπλοκ δημιουργήθηκε ως προπύργιο εναντίον της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό  και αναβίωσε από τον Τραμπ μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.