7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Το Αλγέρι «απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις»

Το Αλγέρι «απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις»
Shutterstock

Η Αλγερία αιτιολόγησε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Παρίσι υποστηρίζοντας ότι «απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις» και διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από «δηλώσεις που αποδόθηκαν» στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Έπειτα από δηλώσεις που δεν διαψεύσθηκαν και τις οποίες πολλές γαλλικές πηγές απέδωσαν στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Αλγερία απορρίπτει κατηγορηματικά την ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις που συνιστούν οι εν λόγω δηλώσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αλγερινής προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δηλώσεις του κ. Μακρόν συνιστούν «απαράδεκτη προσβολή στη μνήμη των 5,63 εκατομμυρίων .... μαρτύρων που θυσίασαν τη ζωή του στην ηρωική αντίσταση στη γαλλική αποικιακή εισβολή, καθώς και στην ένδοξη Επανάσταση εθνικής απελευθέρωσης».

Υπενθυμίζεται ότι άρθρο που δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα Le Monde περιγράφει συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν με απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας κατά την οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει ότι, μετά την ανεξαρτησία της το 1962, η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός «μνημικού κεφαλαίου» που βασίζεται στη γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας το οποίο τροφοδοτείται από «το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα». Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει επίσης λόγο για «επίσημη Ιστορία», η οποία «ξαναγράφτηκε από την αρχή» και «δεν στηρίζεται σε αλήθειες», αλλά «σε μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην ανακοίνωσή της η αλγερινή προεδρία αναφέρεται σε μία «ιδιαιτέρως μη αποδεκτή κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις ανεύθυνες αυτές δηλώσεις», σε «επιφανειακές, ανακριβείς, εκτιμήσεις, μεροληπτικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση του εθνικού κράτους της Αλγερίας, καθώς και σε ό,τι αφορά την έκφραση της εθνικής ταυτότητας που εκκινεί από μία ξεπερασμένη ηγεμονική αντίληψη για τις σχέσεις μεταξύ κρατών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ