Το Αφγανιστάν παρέλαβε μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Το Αφγανιστάν παρέλαβε μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Το Αφγανιστάν παρέλαβε χθες Κυριακή μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορονοϊό που έχει αναπτύξει η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την πρώτη παρτίδα που φθάνει στην εμπόλεμη χώρα, η οποία υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία το 2020.

«Παραλάβαμε 500.000 δόσεις του εμβολίου» οι οποίες «στάλθηκαν από την ινδική κυβέρνηση», δήλωσε ο αφγανός μεταβατικός υπουργός Υγείας Ουάχιντ Μαζρού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου υποδέχθηκε προσωπικά την πρώτη παρτίδα.

Τις δόσεις αυτές παρήγαγε το Serum Institute of India (SII), ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο. Το ινδικό ινστιτούτο παράγει με ταχείς ρυθμούς εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την Ινδία, για γειτονικά κράτη και για αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ποσότητα των δόσεων του εμβολίου που έφθασαν στη χώρα θα αξιοποιηθεί καταρχάς για την ανοσοποίηση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού και ηλικιωμένων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, διευκρίνισε ο υπουργός. Θα ακολουθήσει η ανοσοποίηση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων λειτουργών.

Η αφγανική κυβέρνηση σκοπεύει να εμβολιάσει περί το 60% του πληθυσμού και συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προμηθευτεί δόσεις, πρόσθεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η Κίνα θα στείλει στο Αφγανιστάν 200.000 δόσεις κινεζικών εμβολίων.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού εκδηλώθηκε στο Αφγανιστάν τον Φεβρουάριο του 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες επέστρεψαν από το Ιράν, την περίοδο εκείνη τη χώρα που πληττόταν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην περιοχή.

Τους μήνες που ακολούθησαν το Αφγανιστάν, όπου το σύστημα υγείας είναι πρακτικά διαλυμένο έπειτα από δεκαετίες πολέμου, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία, ειδικά η πρωτεύουσα Καμπούλ.

Τον Αύγουστο του 2020, σε μελέτη του υπουργείου Υγείας διατυπωνόταν η εκτίμηση πως 10 εκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού - έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό. Επισήμως, οι αρχές μιλούν για 2.410 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 55.335 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Η χώρα των 32 εκατ. κατοίκων διαθέτει ελάχιστες δυνατότητες ως προς τη διενέργεια τεστ. Πάντως τελευταία οι αρχές μιλούν για μείωση των κρουσμάτων.

AP Photo/Rahmat Gul