Το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις Βενιζέλου

Το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και οι δηλώσεις Βενιζέλου

Ευτυχώς που ο Ευάγγελος Βενιζέλος πύκνωσε τις παρεμβάσεις του τελευταία, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, και βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αντιπολιτευτικό αδιέξοδο.

Έβγαλε ανακοίνωση για την ελληνογαλλική συμφωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ είδε φως στο τούνελ της αμηχανίας του. Άδραξε την ευκαιρία και έκανε… σημαία αντίστασης τη δήλωσή του, ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, δεν περιλαμβάνει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ακόμη και μετά την οριοθέτησή τους, αφού δεν αποτελούν επικράτεια στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία.

Έτσι, αντιδρώντας στον… ενδοτισμό Μητσοτάκη, αποφάσισε να καταψηφίσει τη συμφωνία, γιατί δεν προβλέπει υποχρεωτική παρέμβαση της Γαλλίας σε επιχειρήσεις εκτός ελληνικής επικράτειας, και παράλληλα γιατί δεν προβλέπει αποκλεισμό της Ελλάδας από συμμετοχή της σε επιχειρήσεις εκτός Γαλλικής επικράτειας! Παράλογο; Όχι, απλώς συριζαίικο!

Έχει αναλυθεί αρκούντως η συμφωνία καθ’ εαυτή, δεν επανερχόμαστε. Απλώς αναφέρουμε το αδιέξοδο λογικής στο οποίο έχει περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μη μπορώντας να αρθεί στο ύψος της θεσμικής της θέσης, επαναπροσεγγίζει τις εποχές του αντιμνημονιακού θυμικού.

Παράλληλα, επειδή και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι τα επιχειρήματά τους δεν είναι και τόσο στέρεα, αρχίζουν να υποσκάπτουν το ηθικό βάρος της συμφωνίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για «μυρωδιά σκανδάλου» στη συμφωνία. Ρωτήθηκε μάλιστα από τον δημοσιογράφο αν υπάρχει ζήτημα μαύρου χρήματος ή μίζας και απάντησε «ενδεχομένως και αυτό»!

Το σύνθημα περί οσμής σκανδάλου το είχε δώσει ο αρχηγός. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης φέρνει μια συμφωνία που αυξάνει τον λογαριασμό σε πάνω από 10 δισ. (που δεν ισχύει), και συμπέρανε ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από τη χρεοκοπία. Κατέληγε λέγοντας «ξαναγυρίζουμε στη χρυσή δεκαετία του Άκη και του Γιάννου».

Αυτά τα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς να παραθέτει έστω και ενδείξεις (όχι κατ΄ ανάγκην αποχρώσες) που να το δικαιολογούν. Και τα λέει ο αρχηγός που όλους τους ανθρώπους του Άκη τους ενσωμάτωσε στο κόμμα του!

Το ωραίο είναι ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Καταψηφίζουν για διαφορετικούς λόγους!

Ενώ ο καθ΄ ύλην υπεύθυνος Γιώργος Κατρούγκαλος και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στο γενικό πλαίσιο, ότι η συμφωνία είναι στρατηγικά ορθή, ο Φίλης διείδε μέσω αυτής νεοαποικιοκρατική αντίληψη της Γαλλίας στη Μεσόγειο.

Όπως είπε, «η συμφωνία καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης. Mare Nostrum είπε ο Μακρόν. Εκφράζει την κυβέρνηση αυτό;».

Παρεμπιπτόντως είπε και άλλα ο Φίλης και …έλυσε το πρόβλημα. Ότι «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να στηρίζεται στη διεθνή διπλωματία, δηλαδή στο διεθνές Δίκαιο και τη Χάγη. Διεθνές Δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη» τόνισε με έμφαση και συμπέρανε «Τα ξέχασε αυτά η κυβέρνηση και ακούμε για Γαλλία».

Μπορεί ο πρώην υπουργός να μη γνωρίζει τι εστί ο όρος «αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», παρόλα αυτά θα ακουγόταν ως ένας συμπαθής αντιμιλιταριστής, οραματιστής της παγκόσμιας συναδέλφωσης. Θα ακουγόταν, εάν βεβαίως το κόμμα του δεν είχε κυβερνήσει, και αν οι φράσεις του δεν δήλωναν άγνοια ενός πρώην υπουργού – ασχέτως αν δεν διετέλεσε Εξωτερικών ή Άμυνας.

Μα αν αρκούσε η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, και αν αποτελούσε θέμα μονομερούς ελληνικής απόφασης η προσφυγή στη Χάγη, θα τα είχε λύσει η κυβέρνησή του, να’ χει περηφανεύεται όπως κάνει για τα Σκόπια, και δεν θα τα παρέδιδε στους επόμενους ως προβλήματα.

Πανδημία

 

Παράλληλα, στα χνάρια Βενιζέλου ο Αλέξης ευαισθητοποιήθηκε για την πανδημία, αλλά στο δικό του επιθετικό στυλ. Έγραψε: «300 άνθρωποι - ένα ολόκληρο χωριό!- κάθε εβδομάδα. Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα για την πανδημία, θα μπορούσε να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Δεν πάει άλλο!».

Έχει φυσικά δικαίωμα και υποχρέωση να καταθέσει ερωτήσεις και για την πανδημία, έστω και αν η συμπεριφορά του κόμματός του και του ίδιου δεν τους καθιστά πειστικούς. Δε συνέβαλε καθόλου στην αναχαίτιση της πανδημίας, πράγμα που προσπάθησε να κάνει το ΚΙΝΑΛ με τις μικρές του δυνάμεις.

Ήταν ο ίδιος που χαρακτήριζε τα εμβόλια ανύπαρκτα. Ήταν ο ίδιος που δεχόταν ότι οι πορείες (600 μην ξεχνιόμαστε για τον Κουφοντίνα) έχουν ρίσκο, ήταν ο ίδιος που μιλούσε για στοχοποίηση της νεολαίας για τα κορονοπάρτι. Και ήταν ο ίδιος που έκλεινε το μάτι στον Πολάκη επί δέκα μήνες για να έχουν μαζί τους αντιεμβολιαστές.

Παρόλα αυτά, δικαίως ως αντιπολίτευση έκανε την ερώτηση. Όμως ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που κρίνει ότι «Δεν πάει άλλο» για τη χώρα, ζητάει εκλογές για να την σώσει. Δεν θα έπρεπε να τις ζητήσει;