Το αδιέξοδο της Σαγκάης με ή χώρις καραντίνα

Το αδιέξοδο της Σαγκάης με ή χώρις καραντίνα

Αν κι η υγειονομική κατάσταση στη Σανγκάη φαίνεται να έρχεται υπό τον έλεγχο των αρχών, τα μέτρα της καραντίνας εξακολουθούν να εφαρμόζονται αυστηρά, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις. Μπορεί στην αρχή της έκτακτης υγειονομικής κρίσης να υπήρχαν ορισμένοι που κατανοούσαν το σκεπτικό των αρχών, αλλά όσο παρατείνονται οι συνθήκες καραντίνας σε κεντρικές πόλεις της Κίνας και επεκτείνονται ανησυχητικά προς την πρωτεύουσα του Πεκίνου, τα βέλη κριτικής εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος πληθαίνουν.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine από ερευνητές πανεπιστημίου της Σαγκάης, εξέθεσε τους μεγάλους κινδύνους που υφίστανται, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα. Η εμβολιαστική εκστρατεία της Κίνας δεν έχει επιτύχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα και οποιαδήποτε αύξηση των κρουσμάτων, θα εξέθετε το ιατροφαρμακευτικό σύστημα της χώρας σε όγκο που δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει. Αυτό θα οδηγούσε με μαζικές ανθρώπινες απώλειες, σε ένα τσουνάμι θανάτων όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά διεθνώς.

Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος συνδυάζεται με τις εμμονές του καθεστώτος που έχει αναγάγει το ζήτημα της πολιτικής πρόληψης της επιδημίας στη χώρα σε προσωπική μάχη. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ηγείται μίας προσπάθειας να αποτραπεί οποιαδήποτε αντίθετη άποψη στις επιλογές του καθεστώτος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ακόμα και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγεσούς λογοκρίθηκαν στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Γκεμπρεγεσούς καλούσε την Κίνα να επανεξετάσει τη στρατηγική της, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων.

Η παρέμβαση του επικεφαλής του ΠΟΥ ωστόσο είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί διεθνώς για την πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας, αν σκεφτεί κάποιος την προέλευση της. Συνήθως οι δηλώσεις της κεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τώρα ωστόσο επικρατεί ο φόβος για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ζητούμενο ωστόσο για το Πεκίνο είναι κατά πόσο αυτή η επιλογή των αυστηρών προληπτικών μέτρων θα εξελιχθεί σε στρατηγικό πλεονέκτημα, όπως ισχυρίζεται το καθεστώς, ή θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία που διαθέτει η οικονομία της Κίνας.