7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Β. Παπαευαγγέλου: Tο 98% των άνω των 65 που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

Tο 98% των άνω των 65 που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους έκρουσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στους άνω των 65 ετών, το 92% των νοσηλευομένων και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορονοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. 

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας επέστρεψε στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του έτους πριν την έναρξη του τρίτου κύματος, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του κορονοϊού μειώνεται. Επεσήμανε ωστόσο ότι αρκετές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων η Αττική και κάποια νησιά παραμένουν στο πορτοκαλί επίπεδο. 

Τόνισε, δε, ότι οι προβλέψεις «δείχνουν» αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες ενώ επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται δεν είχαν κάνει εμβόλιο. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», συμπλήρωσε η Β. Παπαευαγγέλου και ανέφερε ότι η ύφεση των σχετικών δεικτών δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει.  

Επίσης, η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι θα μπορούν να μπαίνουν στη χώρα και όσοι έχουν κάνει εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από εισήγηση της Επιτροπής. Πρόκειται για τα Novavax, Sinovac Biotech, Sputnic, Sinopharm και CanSino Biologics.

Η ίδια προέβλεψε, ωστόσο, ότι στο τέλος του μήνα, οι διασωληνωμένοι στην χώρα ίσως να είναι λιγότεροι από 200.

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως, όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων. Το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%. Η βελτίωση της πανδημία στη χώρα αποτυπώνεται και στα νούμερα όπως εξήγησε. Είχαμε 6.500 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα- κάτω από 1.000 κρούσματα την ημέρα. 

Υπογράμμισε ότι μια υποομάδα της επιτροπής ειδικών ασχολείται με τον σχεδιασμό μέτρων ώστε το καλοκαίρι να μην υπάρξει έξαρση της πανδημίας όπως η καθημερινή παρακολούθηση των δεδομένων, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς, η είσοδος των τουριστών στη χώρα θα γίνεται με την ειδική φόρμα PLF, με αρνητικό μοριακό τεστ, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης και δειγματοληπτικός αριθμός rapid test στο αεροδρόμιο.

Ο βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό, κατέληξε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους ώστε να έχουν τη μέγιστη προστασία τον ερχόμενο χειμώνα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε στο γεγονός ότι η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών επιτρέπει σταδιακά την επανεκκίνηση και άλλων δραστηριοτήτων, όπως είχε εξειδικεύσει και την περασμένη Τετάρτη. «Ας μην εφησυχάζουμε, ο ιός βρίσκεται εκεί έξω, συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα έως ότου χτίσουμε το τείχος ανοσίας», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο Ν. Χαρδαλιάς στη συνέχεια υπενθύμισε ότι:

  • Από 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από 12/06 η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα (δηλαδή από τη 01:30 ως τις 05.00 το πρωί).
  • Από 01/07 και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, η απαγόρευση κυκλοφορίας σταματά εντελώς.
  • Από 12/06 θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
  • Από 12/06 ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Από 12/06 στις 06.00 το πρωί αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος - θεάματος από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων και αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική μάσκα για όλους.
  • Σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού ως 100 τετραγωνικά.
  • Από 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που είναι αυτή τη στιγμή.
  • Όσον αφορά στις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Και το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε 791 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.  Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 11 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να αγγίζει πλέον τους 12.381. Επίσης, σε 375 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.