Το 93,4% που καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι χωρίς 3η δόση ή ανεμβολίαστοι
Παπαευαγγέλου

Το 93,4% που καταλήγουν στις ΜΕΘ είναι χωρίς 3η δόση ή ανεμβολίαστοι

Το 93,4% των θανάτων αφορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για συνέχιση των εμβολιασμών. Αισιόδοξα μηνύματα για την αποκλιμάκωση της πανδημίας από Μίνα Γκάγκα και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην αρχή της ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με την πανδημία καθώς συνεχίζεται να παραμένει σε υψηλό σταθερό επίπεδο, με τα νοσοκομεία να πιέζονται και συνέστησε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί  να κάνουν το εμβόλιο, καθώς αποτελεί τη σημαντική προστασία κατά του κορονοϊού. Όπως εξήγησε είναι σημαντική η τρίτη δόση, καθώς φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, βαριάς νόσησης και θανάτου.

«Βλέπουμε πως καταλήγουν ασθενείς που δεν είναι εμβολιασμένοι και τελευταία και άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, πρέπει να σπεύσουν όλοι να κάνουν την τρίτη δόση, καθώς φαίνεται πως η τρίτη δόση μας ενισχύει σημαντικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με ένα βρέφος 52 ημερών που κατέληξε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από κορονοϊό, η κυρία Γκάγκα είπε ότι τα βρέφη ανήκουν στις πολύ ευαίσθητες ομάδες και προσέθεσε ότι δυστυχώς πιθανότατα «υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον» γύρω από το βρέφος, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι δείκτες της πανδημίας

Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 35% ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι είναι κάτω από τα 20.000, ενώ στα 170.000, περίπου, είναι τα συνολικά ενεργά κρούσματα. Επίσης παρατηρείται μείωση της θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων στο 5,7% από 9% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 35 έτη κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαγνώσεων που γίνεται λόγω του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Όμως 40% των νέων κρουσμάτων αφορούν σε ενήλικες 35 – 64 ετών- την ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα – ενώ και αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε και πάλι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους συνανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών».

Σημείωσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση σε αριθμό εισαγωγών και διασωληνώσεων, στοιχείο που δείχνει μια σταδιακή αποκλιμάκωση, ενώ τόνισε «εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών», επισημαίνοντας ότι το 93,4% των θανάτων αφορά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, με το 80% των θανάτων να είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών.

Έκανε λόγο για αύξηση του ιικού φορτίου σε ορισμένες περιφέρειες, όπως σε Αχαϊα και σε Κρήτη και σε ορισμένα νησιά όπως Μύκονο και Θήρα και πρόσθεσε πως «η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να απασχολεί με περισσότερους από 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα συνολικά στην επικράτεια. Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει ψηλά στο 63% σε απλές κλίνες covid και 88% σε ΜΕΘ covid».

Το 80% με 90% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Όμικρον, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως το 50% όσον εισάγονται στα νοσοκομεία προέρχεται από την παραλλαγή Δέλτα και επομένως εκτιμάται ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα εξακολουθήσει και το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενη  στα κρούσματα σε παιδιά, τόνισε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και η αύξηση στις μολύνσεις στα παιδιά είναι αναμενόμενη λόγω των ελέγχων που γίνονται και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός τους, καθώς προστατεύει όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και τα παιδιά ηλικίας από 5 -11 ετών.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, σε περιοχές της χώρας με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων άνω του 60%, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 15 έως 19 ετών.

 Η ίδια αναφερόμενη στις νοσηλείες των παιδιών, είπε ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση αλλά η νοσηλείες τους είναι πιο βραχείες και συνολικά αποτελούν το 2% των νοσηλειών στη χώρα μας από κορονοϊό.

Μείωση της διασποράς, αύξηση των νεκρών

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι «περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες», καθώς, όπως ανέφερε, παρατηρείται μείωση κατά 31% στη διασπορά κρουσμάτων, ωστόσο επισήμανε ότι ο αριθμός θανάτων έχει αυξηθεί κατά 24%.

Αντιθέτως, το ποσοστό των διασωληνωμένων εμφανίζεται μειούμενο κατά 5% και οι εισαγωγές κατά 7%, με το ισοζύγιο εισαγωγών- εξιτηρίων να έχει περιοριστεί στο 1,2.

Σύμφωνα με τον ίδιο το κύμα της Όμικρον μπήκε σε τροχιά συρρίκνωσης, κάτι που θα φανεί αναμένεται στην πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό περιορισμού της πανδημίας, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για το χρόνο και το ποσοστό συρρίκνωσής της.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μιας υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, η «Όμικορν-2» φαίνεται να διαφεύγει την ανίχνευση μέσω των τεστ διάγνωσης - έχει γίνει γνωστό από τον Δεκέμβριο -ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια επιδείνωση των δεικτών εξαιτίας αυτής.

Την πεποίθηση ότι φέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε Πάσχα στα χωριά, εξέφρασε ακόμα η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκα Μαγιορκίνη,  τονίζοντας ότι για να γίνει αυτό πρέπει να κάνουμε υπομονή, να εφαρμόζουμε τους ισχύοντες περιορισμούς, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.