Το 78% των καταστημάτων τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο -  Πρόστιμα στους παραβάτες
ΑΑΔΕ

Το 78% των καταστημάτων τηρεί τον αντικαπνιστικό νόμο - Πρόστιμα στους παραβάτες

Τη συμμόρφωση των πολιτών στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε ποσοστό 78%, δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που προέκυψαν από τους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά το χρονικό διάστημα από 2 Φεβρουαρίου έως και 15 Φεβρουαρίου. Σε 13 καταστήματα επεβλήθησαν πρόστιμα 58.300 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, από το σύνολο των 311 καταστημάτων που ελέχθησαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων, ενώ από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 58.300 ευρώ.

Όπως αναφέρει οι έλεγχοι που γίνονται για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποιούνται σε συνεργασία της ΕΑΔ με τα αρμόδια κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Η ΕΑΔ επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις (σ.σ. του αντικαπνιστικού νόμου), γεγονός που αντανακλά την αποδοχή των μέτρων και συνάμα την ωριμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης σημειώνει ότι με αφορμή περίπτωση καταγραφής κλειστού χώρου με την ένδειξη «χώρος καπνιστών» αλλά και ισχυρισμούς ιδιοκτήτη ότι η επιχείρησή του βρίσκεται σε διαδικασία ίδρυσης «λέσχης καπνού», συμβουλεύει για ακόμη μία φορά τους καταστηματάρχες να μην υιοθετούν παράνομες πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μη σεβόμενοι τις προσπάθειες των υγιών επιχειρηματιών που τηρούν τη νομοθεσία.

«Οι προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μιας λέσχης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και διέπεται από εντελώς διαφορετικό νομικό καθεστώς», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι όσοι επιλέγουν αυτή την οδό απλά παραβαίνουν το νόμο και δεν σέβονται την αγωνία και την προσπάθεια των συναδέλφων τους.

«Καλούμε για ακόμη μία φορά τους ιδιοκτήτες ΚΥΕ να είναι προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από σχετικές διαφημιστικές καταχωρήσεις για τη δημιουργία δήθεν «λεσχών καπνίσματος», καθότι το μοναδικό που επιτυγχάνουν είναι να προκαλείται σύγχυση και τελικά να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Όλοι μαζί πρέπει να προστατέψουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να εξασφαλίσουμε ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού για όλους και να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου», καταλήγει.