Αθ. Λινού: To 55% των κρουσμάτων οφείλεται στη μη χρήση μάσκας

Αθ. Λινού: To 55% των κρουσμάτων οφείλεται στη μη χρήση μάσκας

Υπαρκτό χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού τον κίνδυνο «να ξεφύγει η κατάσταση» με τα κρούσματα του κορονοϊού, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας να σημειώνει ότι «μπορεί να έχουμε μεγάλη εξέλιξη μέχρι τα μέσα Αυγούστου».

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, η κα Λινού ανέφερε ότι «βλέπουμε και εισαγόμενα κρούσματα, βλέπουμε τεράστια κρίση σε χώρες που είναι κοντά μας όπως τα Βαλκάνια και το Ισραήλ, βλέπουμε πολλά διάσπαρτα μη ελεγχόμενα ή ορφανά κρούσματα», εξηγώντας ότι «αυτό που συνέβη ήταν ότι πάψαμε να παίρνουμε μέτρα προστασίας. Όλοι ξεχύθηκαν στις παραλίες, δεν ενημερώθηκε προφανώς επαρκώς ο κόσμος ότι ανοίγουμε τα σύνορα επειδή είναι απαραίτητο αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Η ίδια χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την άρση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα της μάσκας σημειώνοντας ότι «η μάσκα είναι η τελευταία αναγκαία προστασία που έχουμε από τον κορονοϊό».

Σύμφωνα με την ίδια «παραπάνω από 55% των κρουσμάτων οφείλεται στην έλλειψη μάσκας και κυρίως στην έλλειψή της σε χώρους με κλιματισμό». «Αυτό που είναι το κύριο πρόβλημα είναι ότι όλοι επαναπαυτήκαμε» πρόσθεσε η κυρία Λινού.

Η ίδια είπε, μάλιστα, ότι «εγώ θα έκανα απολύτως υποχρεωτική τη μάσκα σε κάθε ευκαιρία κοινωνικής επαφής ακόμα και με πρόστιμο για να γίνει κατανοητό ότι έχουμε ένα κίνδυνο που κυκλοφορεί. Θα συμβούλευα, επίσης, όλους όσοι πάνε διάκοπες να καθορίσουν μια παρέα συγκεκριμένη και θα συναναστρέφεται μόνο με αυτή την ομάδα αλλιώς δεν θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε».

Στην ερώτηση πότε θα σταματήσει να μας απασχολεί ο κορονοϊός απάντησε ότι «αυτό θα συμβεί μέχρι την ημέρα που θα εμβολιστεί το 60% του πληθυσμού».