Το 48ωρο των ανακοινώσεων για μερική άρση των περιορισμών

Το 48ωρο των ανακοινώσεων για μερική άρση των περιορισμών

Ορισμένοι βιάζονται, κάποιοι άλλοι πάλι όχι. Και οι μεν και οι δε έχουν δίκιο αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό. Την ώρα λοιπόν που τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι χωρίς αμφιβολία θετικά, στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και της αρμόδιας επιτροπής λοιμωξιολόγων η συζήτηση για το πότε αλλά και για το πώς θα γίνει η πορεία της χώρας προς την κανονικότητα καλά κρατεί. «Η απόφαση για το να μπει σε καραντίνα η χώρα είναι πιο εύκολη από το να βγει», ήταν η φράση συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη στο liberal.gr, θέλοντας να περιγράψει τον πυρετό των διαβουλεύσεων που επικρατεί τις μέρες αυτές στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Από την μία καταγράφονται απόψεις που επισημαίνουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης στην περίπτωση βεβιασμένων κινήσεων και από την άλλη δεν λείπουν οι φωνές που μιλούν για μεγάλο κίνδυνο στον οποίο ήδη έχει εκτεθεί η ελληνική οικονομία. Τις δύο αυτές θέσεις, αμφότερες σωστές, θέλει να συγκεράσει ο πρωθυπουργός που έχει ξεκαθαρίσει ότι νούμερο ένα προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό στο πρωθυπουργικό γραφείο κατέληξαν σε μία σημαντική ως προς την χρονική ακολουθία απόφαση: 

Οι όποιες ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα της χώρας να πραγματοποιηθούν κοντά στην 27η Απριλίου, ημέρα λήξης των ισχύοντων μέτρων. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι τυχαία μια και κρίθηκε απαραίτητο ότι θα πρέπει να υπάρξουν όσον το δυνατόν περισσότερα δεδομένα προκειμένου να ληφθεί η πλέον ενδεδειγμένη απόφαση. Με άλλα λόγια επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη θα περιμένουν να επεξεργαστούν και τον αντίκτυπο που θα έχει το κρίσιμο Σαββατοκύριακο του Πάσχα στη διασπορά του κορονοϊού. 

Μόλις καταγραφούν και αυτά τα στοιχεία, έστω και σε μία πρώτη μορφή, τότε αυτομάτως θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις. 

Ως το πλέον πιθανό χρονικό διάστημα στο οποίο θα δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το τί μέλλει γενέσθαι θεωρείται το Σαββατοκύριακο 25-26 Απριλίου, λίγο πριν από την εκπνοή των εν ισχύ μέτρων. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εισήγηση να υπάρξει τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ώστε να απευθυνθεί στους πολίτες και ο ίδιος να περιγράψει τα επόμενα βήματα. 

Μέχρι τότε πάντως μεσολαβεί το κρίσιμο διήμερο του Πάσχα που αποτελεί βαρόμετρο. Ο βαθμός πειθαρχίας των πολιτών αυτό το 48ωρο θα επηρεάσει ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει επιδοθεί σε αγώνα εναντίον του εφησυχασμού.