ΓΔ: 907,27 0,19 (0,02 %)

Τζίρος: 31,22 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,27 0,19 (0,02 %)

Τζίρος: 31,22 εκατ. €   RT

Το White House και το... outsourcing των τηλεοπτικών αδειών

Το White House και το... outsourcing των τηλεοπτικών αδειών

Τριγωνικές συναλλαγές για μεταφορές χρημάτων, εικονικές υπεργολαβίες και συναντήσεις, ελάχιστες ημέρες πριν τον διαγωνισμό του 2016 για τις τηλεοπτικές άδειες, περιέγραψε ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά και το αποκαλούμενο kalogritsasgate.

Σημείωσε μάλιστα ότι υπήρξε αυτήκοος μάρτυρας μιας συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όπως υποστήριξε ήταν αυτό που στις επικοινωνίες τους οι εμπλεκόμενοι αποκαλούσαν White House. Το πραγματικό πρόσωπο της πρώτης φοράς αριστεράς και το ηθικό πλεονέκτημα που σκόνταψε στις τηλεοπτικές κεραίες...

Τα όσα φέρεται να κατέθεσε αλλά και οι απαντήσεις του Κυριάκου Τόμπρα, του προσώπου που εμφανίσθηκε ως μεσολαβητής, είναι ενδεικτικές του τι ακριβώς έγινε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που ακυρώθηκε τελικά από το ΣτΕ υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τα βοσκοτόπια, τη διαδικασία ανάδειξης υπερθεματιστών αλλά και την εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και του Μεγάρου Μαξίμου σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα Μέσα Ενημέρωσης μέσα από φίλα προσκείμενους εν δυνάμει ιδιοκτήτες.

Ο Κυριάκος Τόμπρας φέρεται να αναφέρθηκε σε δύο κομβικά σημεία καταθέτοντας. Κατ' αρχήν για τα χρήματα, τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής που κατέθεσε ο Χρ. Καλογρίτσας για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και την απόκτησή τους μέσα από μια εργολαβία από την εταιρεία CCC, δήλωσε τα εξής αποκαλυπτικά και για τη διαδρομή που ακολουθήθηκε:

«Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα. Με παρέκαμψαν και την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό επειδή διαφωνούσα, οι Χούρι – Καλογρίτσας πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Με πήρε τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου το είπε. Ο Χούρι και ο Παππάς ήξεραν Αγγλικά αλλά ο Καλογρίτσας δεν ήξερε και με έβαλε ανοικτή ακρόαση. Τους είπα ότι η ιδέα της εγγυητικής είναι «σκ@τά» και πως αν η κυβέρνηση την αποδεχθεί εγώ δεν φέρω ευθύνη. Ο Παππάς αρχικά τους είπε να στείλουν απευθείας τα λεφτά. Ο Χούρι μου είπε πως έχω δίκιο. Μετά από αυτό ο Χούρι έριξε την ιδέα για υπεργολαβία».

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής αποκαλυπτικά επί του θέματος: «Συμφώνησαν να δοθεί το έμβασμα από Άμπου Ντάμπι στην τράπεζα Αττικής μέσω Λονδίνου. Ήταν Κυριακή, παραμονή που έπρεπε να καταβληθεί η εγγυητική επιστολή».

Το δεύτερο κομβικό σημείο ήταν αυτό που φέρεται να είπε σχετικά με το ποιοι γνώριζαν για την προέλευση των χρημάτων και την απόκτησή τους από τον Χρ. Καλογρίτσα, δηλώνοντας: «Όλοι ήξεραν από πού ήλθαν τα λεφτά. Όλοι. Και ο Δραγασάκης ήξερε. Ο Καλογρίτσας επιλέχθηκε επειδή είχε φιλική σχέση με την κυβέρνηση. Λεφτά δεν είχε, ωραίος να του δώσουν την αδελφή τους σε γάμο δεν ήταν. Μόνο για αυτό τον επέλεξαν οι Χούρι. Ο Φουάντ Χούρι δεν το ήθελε το κανάλι. Ο Σάμερ επέμενε. Ήθελε να κάνει ένα αντί-al jazzera δίκτυο στην Ελλάδα. Επέμενε για σύνδεση αραβικού κόσμου με Ευρώπη. Ήθελαν να υπάρχει δίωρο αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων για τον αραβικό κόσμο».

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε με διαρροές πανηγυρικές ως προς την κατάθεση, το σημείο που ο Κυριάκος Τόμπρας μιλά για το White House είναι αποκαλυπτικό, αφού είπε ότι στις επικοινωνίες που υπήρξαν και τα mail που έχουν διαρρεύσει, η αναφορά White House παρέπεμπε στο Μέγαρο Μαξίμου επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα ενώ ο ίδιος εμφανίζεται ως ο διαμεσολαβητής και το πρόσωπο που έφερε σε επαφή την CCC με τον Χρήστο Καλογρίτσα σε μια απόστροφή του επισημαίνει το εξής περιστατικό που γεννά επίσης πολλά ερωτήματα, αφού αφορά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών:

«Μας περίμενε ένα σκάφος του Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι για να τους γνωρίσω. Σύστησα τον Καλογρίτσα στον Χούρι αλλά ο Σάμερ Χούρι δεν μίλησε καθόλου για την δουλειά» φέρεται να κατέθεσε προσθέτοντας τα εξής: «Είπε μόνο “όλα είναι κλεισμένα”. Ο Καλογρίτσας γελούσε. Έμεινα έκπληκτος. “Μα πως έγινε;” ρώτησα. Μου απάντησε: “Άστα αυτά. Η δουλειά είναι κλεισμένη” για να καταλήξει: «Ο Χούρι ήταν έτοιμος για τη συμφωνία και γελούσε. Έτοιμος και με γνώση ήταν και ο Καλογρίτσας».

Αν τα παραπάνω με αφορμή το γεγονός ότι ο ίδιος ο μάρτυρας σημείωσε τα προφανή, δηλαδή ότι στις επικοινωνίες δεν υπήρχαν ονόματα, παρά μόνο οι αναφορές σε White House και white Porscha ή ότι δεν είδε σε συνάντηση τον Νίκο Παππά, αλλά ήταν αυτήκοος μάρτυρας μιας συνάντησης των τριών πλευρών, αποτελούν στοιχεία πανηγυρισμών, τότε τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν συνολικά την αξιωματική αντιπολίτευση και το λεγόμενο ατού της. Δηλαδή το κατά τους ίδιους «ηθικό» πλεονέκτημα της αριστεράς.

Και ναι μεν ο πρώτος μάρτυρας που άνοιξε τις εργασίες της προανακριτικής με την κατάθεσή του δεν αποτελεί στοιχεία για οποιαδήποτε καταδίκη, εντούτοις αναδεικνύεται η πρακτική που ακολουθείτο, αν συνυπολογίσει κανείς και άλλες περιπτώσεις όπως αυτή του επιχειρηματία Σάμυ Μιωνή και των επαφών του με κυβερνητικά στελέχη που καταγράφονται και σε συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το μαγαζί, το White House, το outsourcing, η δυνατότητα δηλαδή εξωτερικών συνεργασιών παραπέμπει σε άλλες μορφές... διοίκησης που δεν συνάδουν με κυβερνητικές διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και πλέον αφορούν τις αναφορές στις τριγωνικές συναλλαγές, στις διαδρομές χρημάτων και στο πως τελικά επετεύχθη η μεταφορά τους αλλά και η εκ των υστέρων διαχείρισή τους. Το δε θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναδεικνύεται στην προμετωπίδα των προσπαθειών ελέγχου όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά και άλλων μορφών συνδεδεμένων με την κρατική διαχείριση.

Η επιβεβαίωση ή όχι των όσων λέγονται και των όσων θα ακολουθήσουν είναι θέμα των αρμοδίων αρχών. Αυτά που καταγράφονται σε πρώτη φάση όμως χρίζουν διευκρινήσεων και ίσως στην πορεία πολιτικών εξηγήσεων...