Γιάννης Βρούτσης : Το πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» θα εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους

Το πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία» θα εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους

Την εφαρμογή του προγράμματος «ΣΥΝεργασία» σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αρκεί να έχουν απώλεια τζίρου 20%. προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου και θα στηρίξουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζομένους.

«Με τα μέτρα που πήραμε την περίοδο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου περιορίσαμε το κύμα απολύσεων, αλλά δυστυχώς χάσαμε τις νέες θέσεις εργασίας». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 για το πρώτο πλέγμα μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στην απασχόληση.

Ο υπουργός Εργασίας κωδικοποίησε τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης ειδικά στον τουρισμό, εξηγώντας πώς θα επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και πώς οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επαναπροσλαμβάνουν το προσωπικό τους, θέτοντάς το σε αναστολή εργασίας. «Κανείς δεν θέλει να απολύσει εργαζομένους και κανείς δεν θέλει να κλείσουν επιχειρήσεις» υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι πολλοί εργοδότες θα μπουν στο πρόγραμμα «ΣΥΝεργασία», επειδή αφορά κάθετα, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

«Τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν στο 40,27%» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας. Σήμερα, συμπλήρωσε, η αδήλωτη εργασία είναι στο 5,11%. «Η αδήλωτη εργασία χτυπήθηκε στην καρδιά της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σπάσαμε κάθε ρεκόρ ελέγχων» συνέχισε, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. «Εκτιμώ ότι η αδήλωτη εργασία δεν θα αυξηθεί στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να αυξηθεί, με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ» ξεκαθάρισε, ενώ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η υποδηλωμένη εργασία. Μόνο Απρίλιο και Μάιο, δεχθήκαμε, λόγω της κρίσης, η αγορά και οι επιχειρήσεις να μην δέχονται «κύμα» ελεγκτών, εξήγησε, αναφερόμενος στις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία.

Από τις 16 Ιουνίου η ΕΡΓΑΝΗ επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία, σημείωσε, τονίζοντας ότι πλέον θα ελέγχεται και η υποδηλωμένη εργασία, καθώς προαναγγέλλονται όλες οι αλλαγές στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Αναγνώρισε, ακόμη, ότι από τον Μάρτιο του 2020 οι δείκτες της ανεργίας θα είναι ανεβασμένοι, ωστόσο εκτίμησε ότι μέσα στο 2021, οι ίδιοι δείκτες θα είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς τους 2019 και θα ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε, εξαιτίας της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.