Τις προτάσεις της επί του πολυνομοσχεδίου απέστειλε η ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών

Τις προτάσεις της επί του πολυνομοσχεδίου απέστειλε η ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών

Τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Μεταξύ άλλων, στο σχετικό υπόμνημα της ΚΕΔΕ τονίζεται ότι στα 119 άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα και επιλύονται ορισμένα από τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας των δήμων που έχουν συσσωρευτεί. Ωστόσο, στρατηγικής σημασίας θέματα εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως η νέα γενιά παρακρατηθέντων, η τήρηση του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») για τους ΚΑΠ, η απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου και η συμμετοχή της ΤΑ στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούσαν στην «Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, στην καταστατική θέση των αιρετών, σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, καθώς και σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία».

Οι προτάσεις τις ΚΕΔΕ αφορούν, επίσηε, τη σύσταση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, την άρση καταλογισμών αιρετών για νομιμοποιημένες αποφάσεις δαπανών, τη χορήγηση ειδικής άδειας σε αιρετούς δημοσίους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους σε νομοθετημένες επιτροπές, τη μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού για τους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους, τη χρηματοδότηση παιδικών χαρών και άλλων δημοτικών περιβαλλοντικών έργων από το Πράσινο Ταμείο, την κατάργηση προμήθειας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις επιχορηγήσεις από ΚΑΠ, τη νομοθετική επίλυση του ζητήματος περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, στην κατεύθυνση των σχετικών αποφάσεων ΚΕΔΕ, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ