Τις πληγείσες περιοχές των Σερρών επισκέφθηκε η υφυπουργός Φ. Αραμπατζή

Τις πληγείσες περιοχές των Σερρών επισκέφθηκε η υφυπουργός Φ. Αραμπατζή

Περιοχές της περιφερειακής ενότητας Σερρών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες της περασμένης Δευτέρας επισκέφθηκε ανήμερα των Θεοφανίων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Η κα Αραμπατζή ξεκίνησε από το Δήμο Εμμανουήλ Παπά και συνέχισε στους Δήμους Νέας Ζίχνης και Βισαλτίας. Σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Το μήνυμα είναι σαφές και ισχυρό: η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και βεβαίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εδώ. Υπάρχει η βούληση, υπάρχει η κτηθείσα εμπειρία αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ταχύτητα πληρωμών, που έχει επιδείξει ο ΕΛΓΑ τους τελευταίους 18 μήνες».

Παράλληλα δεσμεύτηκε για τάχιστη αποτύπωση της ζημιάς και άμεση καταβολή αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

«Επειδή ο αγροτικός κόσμος στο παρελθόν, όταν άκουγε για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είχε πάντοτε την αγωνία ότι θα αργήσουν και τον φόβο ότι δεν θα αποζημιωθούν στο ύψος της απώλειας, που έχουν υποστεί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ (Ανδρέα Λυκουρέντζο) έχει ήδη κινητοποιηθεί ο μηχανισμός αποκατάστασης με εξαιρετικά ευέλικτα χαρακτηριστικά» είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Όλες οι ζημιές οι οποίες υπάγονται στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αλλά και ζημιές, που δεν καλύπτονται ούτε από τον ΕΛΓΑ, ούτε από τις ΚΟΕ, όπως αγροτικός, μηχανολογικός εξοπλισμός (π.χ. πομώνες, αντλιοστάσια,), έγγειο κεφάλαιο κ.λ.π, θα αποζημιωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις, που θα πραγματοποιηθούν από την σχετική επιτροπή του ΥΠ.ΟΙΚ., του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας». Παράλληλα τόνισε ότι οι τρεις πληγέντες Δήμοι, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Νέας Ζίχνης μπορούν να αιτηθούν από σήμερα αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για έξι μήνες.

Την υφυπουργό συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, η τομεάρχης του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Λίτσα Λαχουρά, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών κ. Νικόλαος Ρόιδος και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ.