7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Δένδιας σε Οσμάνι: Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Να αλλάξει η ονομασία στο Euro

Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών - Να αλλάξει η ονομασία στο Euro
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Επιστολή προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας απέστειλε ο Νίκος Δένδιας, στην οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τονίζει την ανάγκη για πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ίδια επιστολή ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επισημαίνει ότι η ονομασία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, ο Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Μπουζάρ Οσμάνι στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα. 

Επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia). 

Παράλληλα τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ζητά τέλος την παρέμβαση του Μπ. Οσμάνι, προκειμένου να λυθούν τα ζητήματα αυτά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.