Την Τετάρτη η συνάντηση A. Merkel - M. Schulz

Την Τετάρτη η συνάντηση A. Merkel - M. Schulz

Η καγκελάριος Angela Merkel και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσουν μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία ώστε να εξέλθει η Γερμανία από το πολιτικό αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα ηγετικό στέλεχος του SPD.

Χθες το συνέδριο των αντιπροσώπων του SPD έδωσε το πράσινο φως στην έναρξη των συνομιλιών με τους Συντηρητικούς, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει ωστόσο αβέβαιο.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχει, εκτός της Merkel και του Schulz, ο ηγέτης του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU Χορστ Ζεεχόφερ.

«Έχουμε τις πρώτες συζητήσεις», διευκρίνισε η Andrea Nahles, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Δεν είμαστε ακόμη σε διερευνητική φάση, δεν είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις», επέμεινε ωστόσο.

Η Nahles είπε ακόμη πως το SPD δεν έχει θέσει οποιουσδήποτε όρους για τη συμμετοχή του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους συντηρητικούς αλλά περιέγραψε τα κύρια σημεία για το SPD, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση ενός μικτού δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος υγείας – μια ιδέα που απορρίπτουν οι συντηρητικοί.

«Αλλά δεν εισέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις με ένα μεγάλο σακίδιο στην πλάτη γεμάτο κόκκινες γραμμές», είπε.

Στο μεταναστευτικό –στο οποίο οφειλόταν η κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP – η Νάλες είπε πως το SPD πρέπει να «πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα».

Μιλώντας στο συνέδριο του SPD σήμερα, είπε πως η Γερμανία χρειάζεται έναν μεταναστευτικό νόμο αλλά είναι απαραίτητη και μια ρεαλιστική παραδοχή των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ορισμένοι δήμοι στην ενσωμάτωση προσφύγων.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, η Angela Merkel εξακολουθεί να αναζητεί έναν σύμμαχο για να σχηματίσει την τέταρτη κυβέρνησή της.

Η αποτυχία, τον Νοέμβριο, των προσπαθειών να σχηματιστεί κυβέρνηση ανάμεσα στην πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου, τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους ανάγκασε το SPD, που ήθελε να περιοριστεί στην αντιπολίτευση έπειτα από ένα ιστορικό χαμηλό στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, να επανεξετάσει τη θέση του.

Πολύ προσεκτικό, το πιο παλιό κόμμα της Γερμανίας άφησε ωστόσο ολάνοικτη την πόρτα για μια συμμετοχή σε κυβέρνηση υπό τη Merkel ή στάση ανοχής μιας συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί επίσης να απορρίψουν αυτές τις δύο επιλογές με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Όμως η προοπτική διεξαγωγής εκλογών προκαλεί ανησυχία επειδή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μόνη κερδισμένη θα ήταν η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό και «αντι-μερκελικό» κόμμα κατέγραψε ιστορικό ποσοστό, σχεδόν 13%, τον Σεπτέμβριο προκαλώντας κατακερματισμό στη Βουλή και καθιστώντας πολύ δύσκολη την επίτευξη πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η πλειοψηφία των Γερμανών (70%) αναμένουν τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (47%) θα ήταν ευτυχείς με μια τέτοια συμμαχία. Περίπου το ένα τρίτο (36%) αποδοκιμάζουν άλλη μια συντηρητική συμμαχία, που θα καθιστούσε το AfD το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το SPD κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες στη δημοσκόπηση της Forsa και φθάνει το 23% ενώ οι Συντηρητικοί χάνουν μία μονάδα και συγκεντρώνουν το 32%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP