Την πρόταση για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού παρουσίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Την πρόταση για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού παρουσίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Την πρόταση του πρωθυπουργού για την καθιέρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Εφόσον υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός εμβολιασμός, πρέπει να υπάρξει και κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημερώνοντας τους ομολόγους του για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο συντονισμός από νωρίς σε αυτό το στάδιο, δηλαδή να παρέχουμε στον πληθυσμό μας το κοινό πιστοποιητικό που μπορεί να έχει μελλοντική χρήση, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τώρα. Καλύτερα να ενεργούμε προληπτικά παρά να ενεργούμε μετά» σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός, όπως τονίζεται, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού προμήθειας των εμβολίων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει μόνο να βασιστούμε στα εμβόλια, αλλά και να επιταχύνουμε τον ρυθμό του συντονισμού προκειμένου να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους από αυτό, με ένα φάρμακο για τον COVID-19».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε το ζήτημα της παροχής εμβολίων και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Έχει ιδιαίτερη σημασία να μοιραστούμε τις επιτυχίες της ΕΕ με τους φίλους και τους γείτονές μας και ιδιαίτερα με τις χώρες εκείνες που έχουν εκφράσει την πρόθεση να έρθουν μαζί μας στο μέλλον» τόνισε.

Αναφορικά με την επικείμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε αυτή να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τη συμπερίληψη εκπροσώπων και των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο) στην οργανωτική δομή. Ταυτόχρονα, όπως κάνει γνωστό στην ανακοίνωσή του, έκανε σαφές ότι είναι «σημαντικό να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες μας εν μέσω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης», καθώς προέχει -όπως είπε- «να υπογραμμίσουμε τη σημασία των πολιτών και το μήνυμα για μια κοινωνική Ευρώπη, ώστε κανένας να μη μείνει πίσω».