Την Πέμπτη η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup

Την Πέμπτη η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup

Το Eurogroup, η ομάδα των 19 κρατών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, αναζητά έναν νέο πρόεδρο, καθώς ο Μάριο Σεντένο αποχώρησε από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών τερματίζοντας έτσι και τη θητεία του στον άτυπο αυτό θεσμό. 

Με αυτό το δεδομένο οι υποψήφιοι που θα τεθούν στην κρίση των 19 κρατών μελών αύριο είναι η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών με γνώση του μικρόκοσμου των Βρυξελλών, ο Ιρλανδός ομόλογός της που θεωρείται ικανότατος στα δημοσιονομικά και ο Λουξεμβουργιανός Υπουργός Οικονομικών έμπειρος με τους συμβιβασμούς.

Ο πρώτος που θα συγκεντρώσει 10 ή περισσότερες ψήφους από τους 19 υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών του Eurogroup στις 9 Ιουλίου, γίνεται ο νέος αρχηγός και εκείνος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απορρέουν από την ανάληψη ενός τόσο νευραλγικού πόστου, εντός ενός ιδιαίτερα ρευστού διεθνούς κλίματος

Έτσι λοιπόν, φαβορί για την θέση θεωρείται η Νάντια Καλβίνο, Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία ήταν υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά αποσύρθηκε. H Καλβίνο η οποία έχει εμπειρία από τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της κυβέρνησης Σάντσεθ. 

Ωστόσο η υποψηφιότητα της Καλβίνο σε συνδυασμό με την παρουσία του Πάολο Τζεντιλόνι, στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών της Κομισιόν, ενδέχεται να αποτελέσει θέμα ιδίως για τις χώρες του Βορρά.

Ο κεντροδεξιός υπουργός Πασκάλ Ντόναχιου επανέφερε τη Ιρλανδία στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, με τις προσπάθειες αυτές να κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Είναι υπό την διαχείριση αυτού του 45χρονου που η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τον ‘κέλτικο τίγρη’ μια δεκαετία νωρίτερα.

Τέλος, ο φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του μετά το 2017 οπότε ηττήθηκε από τον Σεντενο. Μέλος του Eurogroup εδώ και σχεδόν 7 χρόνια, αυτός ο διπλωμάτης καριέρας μπορεί να υπερηφανεύεται για την μακρά θητεία του ως υπουργού Οικονομικών στο Μεγάλο Δουκάτο, όπου διορίστηκε στα τέλη του 2013. Στο δημοσιονομικό κομμάτι, ο Πιερ Γκραμένια είναι υπέρμαχος μια ορισμένης αυστηρότητας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαιρέσεις Βορρά και Νότου, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να περάσει η ΕΕ στη φάση ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το άνοιγμα του χρέους και άλλες διεθνείς προσκλήσεις.