Την Έιμι Μπάρετ θα προτείνει ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Την Έιμι Μπάρετ θα προτείνει ο Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο

Την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, δικαστή του ομοσπονδιακού εφετείου, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ως την επιλογή του για να καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Την επιλογή της Μπάρετ επιβεβαίωσαν ανώτερες πηγές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τόσο στο CNN όσο και στο Reuters, παρότι ο Τραμπ αρνήθηκε χθες να πει ποιο είναι το πρόσωπο στο οποίο έχει καταλήξει.

Παρά τις εναντιώσεις των Δημοκρατικών και ορισμένων μελών του κόμματός του, ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου την διαδικασία αντικατάστασης της Γκίνσμπεργκ, της εμβληματικής Δικαστίνας, που πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.

Η Μπάρετ, διορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017, και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Τον διορισμό της μάλιστα είχαν υποστηρίξει στη Γερουσία και τρεις Δημοκρατικοί, Είχε προηγουμένως διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της απόφασης σταθμού (Roe v. Wade) του 1973, του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η υποψηφιότητα, η εκλεκτή του Τραμπ θα δώσει στους συντηρητικούς μια δυνητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο, σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.

Η διαφαινόμενη επιλογή αυτή για την κενή ένατη θέση του Δικαστηρίου φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για την έγκριση του διορισμού της από την Γερουσία πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Η Γερουσία επικυρώνει, με απλή πλειοψηφία, τον διορισμό των δικαστών που προτείνει ο πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο.Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλειοψηφία 53 εδρών στη Γερουσία, έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς. Δύο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανές η Σούζαν Κόλινς και η Λίζα Μαρκάουσκι ωστόσο εξέφρασαν την άποψη ότι το Σώμα δεν θα πρέπει να ψηφίσει πριν από τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο ο Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ που θεωρούνταν αμφιταλαντευόμενος, δήλωσε ότι θα ταχθεί με την κομματική γραμμή.

Αν δεν διαφωνήσει κανείς άλλος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, τότε συγκεντρώνεται ο αριθμός των ψήφων που απαιτείται για να επικυρωθεί ο διορισμός. Σε περίπτωση ισοψηφίας, την καθοριστική ψήφο θα δώσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προτού να προχωρήσει το Σώμα σε ψηφοφορία και, σε περίπτωση νίκης του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, να αναλάβει πρώτα τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021. Επισημαίνουν την απόφαση των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα το 2016 να αρνηθούν να εξετάσουν τον Μερικ Γκάρλαντ υποψήφιο του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αντικαταστήσει τον Σκαλία αφού πέθανε κατά τη διάρκεια ενός έτους προεδρικών εκλογών.

Όμως ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, ο Μιτς Μακόνελ, δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει μια ψηφοφορία για την κάλυψη της θέσης της Γκίνσμπεργκ. Την Δευτέρα επανέλαβε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει «φέτος», χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα.