7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ

Την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο Αntonio Guterres  ζήτησε σήμερα την άρση του ισραηλινού και αιγυπτιακού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πλήττεται «από μια από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις» που έχει δει.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στη Γάζα και που γίνομαι, δυστυχώς, μάρτυρας μιας από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις που έχω δει τα πολλά χρόνια που εργάζομαι στον ΟΗΕ», τόνισε ο Guterres, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στον παλαιστινιακό θύλακα από τον Ιανουάριο που ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα.

«Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα περάσματα» βάσει της απόφασης 1860 που υιοθετήθηκε το 2009 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο Guterres ήρθε αντιμέτωπος με δεκάδες Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για τη διεθνή αδράνεια σχετικά με το θέμα των κρατούμενων στο Ισραήλ.

Δεκάδες συγγενείς Παλαιστίνιων κρατούμενων στο Ισραήλ διαμαρτυρήθηκαν κατά την είσοδο του Guterres στον θύλακα. «Τι κάνει ο κόσμος για τα δικαιώματα των κρατούμενων;», έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί στη Γάζα με παιδιά που φοιτούν σε ένα από τα πολλά σχολεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και με συγγενείς των προσφύγων.

Η Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνάται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, έχει εμπλακεί από το 2007 σε τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Από το 2006 είναι αποκλεισμένη τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο, γεγονός που έχει καταστρέψει την οικονομία της. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων της εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πλέον οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα έχουν τρεις με τέσσερις ώρες ημερησίως ηλεκτρικό ρεύμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ