Την απόκτηση αεροπλανοφόρου εξετάζει η Ιαπωνία, υπό το φόβο Κίνας και Β. Κορέας

Την απόκτηση αεροπλανοφόρου εξετάζει η Ιαπωνία, υπό το φόβο Κίνας και Β. Κορέας

Το Τόκιο εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκευάσει και να επανεξοπλίσει το ελικοπτεροφόρο Izumo ώστε να μπορούν να προσνηώνονται σε αυτό «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά F-35B των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας την Τρίτη.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση της ισχύος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, τις κινεζικές διεκδικήσεις αλλά και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία δεν διαθέτει αεροπλανοφόρα μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.

Η επισκευή και ο επανεξοπλισμός του Ιζούμο θα εντάσσονταν στις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση σεναρίων βάσει των οποίων τα κυριότερα στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ιαπωνία θα καταστρέφονταν εξαιτίας πυραυλικών επιθέσεων, καθώς και σε μέτρα ενίσχυσης της άμυνας γύρω από νοτιοδυτικά ιαπωνικά νησιά, όπου η κινεζική ναυτική δραστηριότητα έχει κλιμακωθεί.

Τρεις κυβερνητικές πηγές ενήμερες για τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης εξήγησαν ότι αυτή η κίνηση, εάν αποφασιστεί, θα γίνει με ορίζοντα την μελλοντική αγορά F-35B από τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπορούν να απογειώνονται ή να απονηώνονται από πολύ μικρούς διαδρόμους και να προσγειώνονται ή να προσνηώνονται κάθετα.

Το Ιζούμο, μήκους 248 μέτρων, το μεγαλύτερο ιαπωνικό πολεμικό εφοδιασμένο με επίπεδο κατάστρωμα, είχε σχεδιαστεί με το βλέμμα στην μελλοντική προμήθεια F-35B. Ο ανελκυστήρας που μεταφέρει ελικόπτερα από τα υπόστεγα και τα αμπάρια έχει τεχνικά τη δυνατότητα ανύψωσης των αεροσκαφών αυτών.

Ο επανεξοπλισμός του πλοίου θα μπορούσε να συμπεριλάβει την προσθήκη μιας κεκλιμένης ράμπας στο κατάστρωμα, την αύξηση του πάχους και της αντοχής του καταστρώματος για να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα F-35B, αλλά και τα βελτίωση των τεχνικών δυνατοτήτων του πλοίου για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε οριστική απόφαση για την αλλαγή του ρόλου του πλοίου.

«Εξετάζουμε μόνιμα διάφορες επιλογές», αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για «τον επανεξοπλισμό» ή την αλλαγή του ρόλου του αντιτορπιλικού Ιζούμο ή του Kaga, του άλλου ιαπωνικού πολεμικού της ίδιας κλάσης, τόνισε ο Ονόντερα σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας διεξήγαγαν κοινά ναυτικά γυμνάσια με αμερικανικά αεροπλανοφόρα αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βελτιωθεί η αποτρεπτική τους ισχύς έναντι της Βόρειας Κορέας. Μία από τις ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές ανέφερε ότι αυτά τα γυμνάσια αποτέλεσαν μια «σπουδαία ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας πώς ο αμερικανικός στρατός επιχειρεί με τα αεροπλανοφόρα του», καθώς το Τόκιο μελετά το ενδεχόμενο να μετατρέψει το Ιζούμο.

Το άρθρο 9 του ειρηνιστικού μεταπολεμικού ιαπωνικού Συντάγματος, εάν ερμηνευθεί κατά λέξη, απαγορεύει την ύπαρξη στρατού στην Ιαπωνία. Όμως η ερμηνεία των ιαπωνικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες είναι πως επιτρέπει να υπάρχουν δυνάμεις αποκλειστικά για την άμυνα της χώρας.

Ωστόσο η απόκτηση αεροπλανοφόρου θα ήγειρε θέμα συνταγματικότητας, σύμφωνα με τις πηγές, και η κυβέρνηση του Sinzo Abe αναμένεται να καταπιαστεί με αυτό το ζήτημα στους Προσανατολισμούς του Προγράμματος Εθνικής Άμυνας που αναμένεται να καταρτίσει ως τα τέλη του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ