Τιμήθηκε στην πόλη των Χανίων η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Τιμήθηκε στην πόλη των Χανίων η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

Με επίκεντρο το φρούριο Φιρκά γιορτάστηκε σήμερα στα Χανιά η 105η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Την 1η Δεκεμβρίου 1913 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Πρίγκιπας Γεώργιος παρέδιδαν σε Κρήτες οπλαρχηγούς την ελληνική σημαία για να την υψώσουν στο ιστό του φρουρίου Φιρκά επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτό την πολυπόθητη Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Χανιά τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή για την μεταφορά της Ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά. Την Ελληνική σημαία κρατούσαν μέλη παραδοσιακών συλλόγων με κρητική φορεσιά.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννάκη, ενώ παρόντες ήταν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, οι βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και εκπρόσωποι των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

«Η σημερινή ημέρα ενσωματώνει την πορεία αγώνα του κρητικού λαού για την Ένωση του με την Ελλάδα και την ενσωμάτωση του με τον εθνικό κορμό», τόνισε σε δήλωση της η κ. Γιαννακάκη

«Μέρα τιμής και μνήμης για όλους τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μέρα τιμής και μνήμης για ένα μεγάλο οραματιστή και ρεαλιστή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έγινε πράξη το όραμά του με την ένωση του νησιού μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για την ένωση της Κρήτης μας και να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για το καλύτερο, να αγωνιζόμαστε για καλύτερες ημέρες και για την ανάπτυξη της Κρήτης, ενωμένοι, όλοι μαζί, για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε από την πλευρά του σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε σε ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. «Εδώ στο Φιρκά, που από φυλακή έγινε σύμβολο ελευθερίας, οι Κρητικοί μαζί με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τους αγωνιστές πήγαν ψηλά κι έκτισαν μια κιβωτό ελευθερίας. Η γενέθλια γη είχε δώσει την εντολή της κι υπ΄ αυτή την έννοια ο λόγος για την Ένωση είναι λόγος για την πατρίδα.

Στις μέρες μας, το ξέρετε άλλωστε δυστυχώς, είναι μεγάλος ο πόλεμος αλήθειας και ψεύδους, ορθολογισμού ανθρωποκεντρικού κι ανορθολογισμού. Σήμερα τα εθνικά μας ορόσημα δεν μπορεί να μένουν ανυπεράσπιστα, σε μια εφιαλτική μονοτυπία ισοπέδωσης και παραχάραξης ιδεωδών κι αξιών, μέσα από νεκροζώντανες λογικές ολοκληρωτισμού κι άκρατου εθνικισμού.

Η σημερινή επέτειος είναι άλλη μια πολιτική ευκαιρία, σ΄ ένα παράξενο περιβάλλον ισορροπιών, σε μια δύσκολη γειτονιά σαν τον τόπο μας, να αναζητούμε και να πράττουμε με έργα κι όχι με φτηνά έπεα πτερόεντα με ημερομηνία λήξης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, το αποτύπωμα της ιστορίας γίνεται σύγχρονος βηματισμός και συνομιλία με την υψηλοφροσύνη, τον γνήσιο πατριωτισμό, τη δημοκρατική μας παράδοση και συνεχίζεται αδιάρρηκτα η άσκησή μας στη δύσκολη ελεύθερη συνείδηση.

Γιατί κάθε φορά το τραίνο της ιστορίας δεν μας περιμένει αλλά φόβος μέγας να μας προσπεράσει», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ Βάμβουκας.

Ανοικτά του παλιού λιμανιού είχε αγκυροβολήσει η Φρεγάτα « Ύδρα» ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποίησαν τιμητικές διελεύσεις αεροσκάφη f16 που εδρεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης.