Τιμή στον Αλμπέρ Καμύ, 60 χρόνια από τον θάνατό του

Τιμή στον Αλμπέρ Καμύ, 60 χρόνια από τον θάνατό του

Εξήντα χρόνια από τον παράλογο και αδόκητο θάνατό του, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος τιμά τον Αλμπέρ Καμύ.

Ο Γάλλος Φιλόσοφος και συγγραφέας του παραλόγου που μας άφησε μεταξύ άλλων τα βιβλία «Ο μύθος του Σίσυφου», «Ο Ξένος», «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», «Το μέλλον του Ευρωπαϊκού πολιτισμού», «Ο πρώτος άνθρωπος», η «Πτώση» και είπε τις αλησμόνητες φράσεις «Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα», «Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;», «Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας», «Σε τελευταία ανάλυση, χρειάζεται περισσότερο κουράγιο για να ζήσεις παρά για να αυτοκτονήσεις», «Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές», «Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής», «Έχουμε εξορίσει την ομορφιά. Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα γι’ αυτήν», τιμάται από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε Οnline εκδήλωση με τίτλο «Τιμή στον Αλμπέρ Καμύ» (1913 – 1960)», την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 στις 19:30, στην πλατφόρμα zoom.

Με ομιλητές, τον Γιάννη Πρελορέντζο, Καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την συγγραφέα Μαρία Στεφανοπούλου και συντονιστή τον Μάνο Δημητρακόπουλο, Αντιπρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, και με τη συμβατική αφορμή των 60 χρόνων από τον παράλογο θάνατο του Αλμπέρ Καμύ, θα μεταδοθεί ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συγγραφέα της ελευθερίας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης, και όπως διατυπώνεται στην πρόσκληση «πολέμιο των κάθε είδους ολοκληρωτισμών, ο οποίος αντιτάχθηκε γενικά σε όλους εκείνους που ειδωλοποιούσαν λογής λογής ιδέες, γιατί διέβλεπε πως θα στρέφονταν αργά ή γρήγορα εναντίον των ανθρώπων, τους οποίους, υποτίθεται, ότι θα υπηρετούσαν. Βρήκε με αυτόν τον τρόπο διέξοδο στον μηδενισμό του, πιστεύοντας δηλαδή ότι η μόνη αξία που βρίσκεται στο ύψος του ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη.

»Ο μηδενισμός του μετασχηματίστηκε έτσι σε έναν εξεγερμένο (και συχνά απελπισμένο) ανθρωπισμό. Όταν όλοι εκείνοι που τον πολέμησαν για την ασυμβίβαστη στάση του έχουν σήμερα απαξιωθεί και ξεχαστεί, ο Καμύ μένει ολοζώντανος.»

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364
Καλλιθέα, 176 74
Τηλ: (+30) 213 0999 916, (+30) 213 0999 828

* Η Εκδήλωση Λόγου θα μεταδοθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: us02web.zoom.us/j/82498041136