Η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ
Times of Israel

Η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ

Στην πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γυρίσει τη σελίδα στις σχέσεις με το Ισραήλ, με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι για πάνω από μια δεκαετία ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ιερουσαλήμ, αναφέρεται ανάλυση στην εφημερίδα Times of Israel.

Η επί χρόνια αντι-Ισραηλινή ρητορική από ανώτερους αξιωματούχους της Τουρκίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η στήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς έχουν εξοργίσει το Ισραήλ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει έναν διαφορετικό τόνο απέναντι στη χώρα, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για βελτίωση των μεταξύ τους δεσμών.

Η αλλαγή αυτή καθοδηγείται από παγκόσμιες και περιφερειακές ανακατατάξεις που έχουν ωθήσει την Άγκυρα να βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο: απομονωμένη από την Ευρώπη και από πολλά αραβικά κράτη, με έναν δυνητικά εχθρικό Λευκό Οίκο και μια οικονομία με πολλά προβλήματα.

«Ως εκ τούτου, η αποκατάσταση των δεσμών με το Ισραήλ αποτελεί βασικό μέρος της νέας κατεύθυνσης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ωστόσο, η θέση του Ισραήλ στην περιοχή έχει επίσης αλλάξει, αυξάνοντας το τίμημα της φιλίας», σημειώνει το άρθρο.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, το Ισραήλ έχει πλέον ενισχυμένους δεσμούς με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και συμφωνίες εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με αρκετά αραβικά κράτη.

Ενόψει της αυξανόμενης απομόνωσης και των οικονομικών προκλήσεων, η Τουρκία αποφάσισε να σχεδιάσει μια νέα πορεία στην εξωτερική της πολιτική, προσπαθώντας να προσεγγίσει εκ νέου την Ελλάδα και την ΕΕ.

Το Ισραήλ έχει μεν λόγους να γυρίσει τη σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς οι ανανεωμένοι αμυντικοί δεσμοί με την Άγκυρα θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες και την συλλογή πληροφοριών με φόντο το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ.

Ωστόσο, τώρα το Ισραήλ έχει άλλους δρόμους για να διαπραγματευτεί διπλωματικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, έχει νέους εμπορικούς εταίρους και τώρα μπορεί να πετάξει πάνω από τον αραβικό εναέριο χώρο για να πάει ανατολικά χωρίς να στηρίζεται στην Τουρκία.

Συνεπώς, το Ισραήλ θα θέσει τρεις όρους για την αποκατάσταση των δεσμών με την Τουρκία. Ο πρώτος είναι μια παλιά απαίτηση: Να σταματήσει να επιτρέπει η Άγκυρα στη Χαμάς να προγραμματίζει στρατιωτικές δραστηριότητες από το έδαφος της.

Το Ισραήλ θα ήθελε επίσης η Τουρκία να είναι πιο διαφανής σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου με τη συνεργασία των ομάδων Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην πόλη χρηματοδοτεί πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες ζήτησαν από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την αυξανόμενη τουρκική επιρροή στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, το Ισραήλ πιθανότατα θα απαιτήσει από τον Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους να σταματήσουν τη σκληρή τους αντι-Ισραηλινή ρητορική, ιδίως σε ότι αφορά τη Γάζα.