7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

«Τηλεφιέστα» Πούτιν - Ερντογάν στα εγκαίνια κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιο

«Τηλεφιέστα» Πούτιν - Ερντογάν στα εγκαίνια κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη την έναρξη της κατασκευής της νέας μονάδας πυρηνικής ενέργειας του Ακούγιου στην επαρχία της Μερσίνης στην Τουρκία. 

Στις δηλώσεις του ο Πούτιν σημείωσε ότι ξεκινά μια νέα εποχή στο κοινό έργο του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και επισήμανε ότι το πυρηνικό εργοστάσιο θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της χώρας. 

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει "σε ισχύ την πρώτη μονάδα το 2023", προσθέτοντας ότι το εργοστάσιο στο Ακούγιου θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

"Η βασική στρατηγική διάσταση του έργου είναι ότι θα διαφοροποιήσει τις πηγές για να καλύψει η Τουρκία τις ενεργειακές της ανάγκες. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό [η Τουρκία] να είναι μεταξύ των χωρών με πυρηνική τεχνολογία στον κόσμο", είπε ο Ερντογάν

Ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Το εργοστάσιο θα έχει τρεις μονάδες με συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα 4.800 MW και θα απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους. Θα καλύπτει περίπου 8%-10% των σημερινών αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρισμό όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Το 2010, Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου εκτιμώμενης αξίας 16,9 δισ. ευρώ.

​Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας Rosatom κατέχει το 99,2% της εταιρείας Akkuyu Nuclear η οποία υλοποιεί το σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου.

Αξίζει να σημειωθεί, αφορά το Ακούγιου, σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα απαιτούμενα stress tests, δηλαδή η αξιολόγηση τεχνικών θεμάτων, περιλαμβανομένων των σεισμικών κινδύνων, σε μια ιδιαιτέρως σεισμογενή περιοχή.