ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Κορονοϊός: Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου, νέα μέτρα και στο βάθος μήνυμα Μητσοτάκη

Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου, νέα μέτρα και στο βάθος μήνυμα Μητσοτάκη

Στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη για αυτή την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη για την πανδημία, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία θα γίνει επανεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες είχε ως αποτέλεσμα οι τηλεδιασκέψεις για την πανδημία να πραγματοποιούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Καθηγητή Επιστήμης Δεδομένων, Κίμωνα Δρακόπουλου.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να απευθύνει σήμερα νέο μήνυμα προς τους πολίτες για την πορεία της πανδημίας και την ανάγκη για τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης έχοντας στα χέρια του τα τελευταία δεδομένα από όλη τη χώρα.

Τα νέα μέτρα για την πανδημία

Νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ των οποίων ο περιορισμός των διελεύσεων στη χώρα από την Κακαβιά, ενώ αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου θα υπάρξει περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπικό επίπεδο, με απόφαση της πολιτικής προστασίας

Ειδικότερα, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».

«Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καλύτερη επιδημιολογική πορεία από τις περισσότερες στον πλανήτη, αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη. «Ο ιός είναι ακόμα εδώ και μπορεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμη αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να διατηρηθεί έτσι», τόνισε.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

- Απαγορεύεται από σήμερα στις 7 το πρωί η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

- Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς θα υποχρεούνται σε 7ήμερο περιορισμό, ο οποίος θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει όποιος εισέρχεται στη χώρα.

- Το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια, κηδείες) παρατείνεται ως τις 31/08 και αφορά το χώρο τέλεσης του μυστηρίου αλλά και στο χώρο δεξιώσεων.

- Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.

- Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.