Τηλεδιάσκεψη Γ. Κουμουτσάκου με τον υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Τηλεδιάσκεψη Γ. Κουμουτσάκου με τον υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έπειτα από την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Βερολίνο εξαιτίας των περιορισμών που θέτει η πανδημία του COVID-19, πραγματοποίησε σειρά τηλεδιασκέψεων με Γερμανούς αξιωματούχους. 

Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων συνολικά και ιδιαίτερα κατά την πανδημία που πλήττει την Ευρώπη και τον κόσμο. Συζητήθηκε, επίσης, εκτενώς το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι ενέργειες της Γερμανικής Προεδρίας για τη διαπραγμάτευσή του.  

Ο κ. Κουμουτσάκος πραγματοποίησε τηλεδιασκέψεις με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Horst Seehofer, τον Υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας, κ. Thomas Rachel, και τον Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας, κ. Gregor Gysi. Ο κ. Thomas Rachel ήταν ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας να υποδεχτεί η Γερμανία 1.553 πρόσφυγες, έπειτα από τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας.  

Ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με την ελληνική μεταναστευτική πολιτική, την κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνικές προτεραιότητες και θέσεις για τη διαπραγμάτευση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με τους αξιωματούχους να αναγνωρίζουν ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Τόνισαν ιδιαίτερα ότι στη Γερμανία η κοινή γνώμη έχει συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κράτος-μέλος πρώτης γραμμής. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτοβουλία για τη μετέγκατασταση προσφύγων και μεταναστών έγινε θετικά δεκτή. 

Ο κ. Seehofer συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για το σθένος που υπέδειξε και τη διαχείριση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στη Λέσβο έπειτα από τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας. Χαρακτήρισε τη διαχείριση υποδειγματική και τόνισε πως στηρίζει τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής στο βάρος που σηκώνουν. Υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής δε θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι είναι μόνα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και πως ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα συμβάλλουν στην αλληλεγγύη. Τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά εργάζεται σταθερά για τον σκοπό αυτό.  

Ο κ. Seehofer γενικότερα υπογράμμισε την πρόσκληση της ασφάλειας, ιδιαίτερα έπειτα από τις επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία. Σημείωσε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. 

Ο κ. Rachel από την πλευρά του είπε ότι η μετεγκατάσταση 1.553 προσφύγων και μεταναστών ήταν έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης από τη Γερμανία και εξέφρασε την ελπίδα να την ακολουθήσουν και άλλα κράτη της Ε.Ε. Δήλωσε, επίσης, ότι με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσιάζεται η ευκαιρία για μια νέα πολιτική που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. 

Ο κ. Gysi ήταν επίσης υποστηρικτικός στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες της κατάστασης στη Λέσβο, έπειτα και από την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τους τρόπους με τους οποίους η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα.  

Αναχώρηση 117 αιτούντων άσυλο για το Αννόβερο 

Εν τω μεταξύ νωρίς το πρωί σήμερα αναχώρησαν 117 αιτούντες άσυλο - οικογένειες με παιδιά με προβλήματα υγείας και ασυνόδευτοι ανήλικοι - στο πλαίσιο της εφαρμογής του διμερούς ελληνογερμανικού προγράμματος μετεγκαταστάσεων. 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την αναχώρηση έκανε την εξής δήλωση:  

«Το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία συνεχίζεται, παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που προξενεί η έξαρση της πανδημίας. Θέλω να τονίσω και να εξάρω την άψογη συνεργασία των κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπηρεσιών Ελλάδας και Γερμανίας, που παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα κατ’ εφαρμογήν της αρχής της αλληλεγγύης. Η συνεργασία αυτή Ελλάδας και Γερμανίας θα συνεχιστεί, κάτι που επιβεβαιώσαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Horst Seehofer, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψή μας».